De Nieuwe Akker en de drie tuinderijen kunnen niet draaien zonder de tuinders en de vrijwilligers die hun tijd en kennis inzetten. In de rubriek ‘De mensen achter De Nieuwe Akker’ laten we jullie zien wie bij De Nieuwe Akker betrokken zijn, wat zij doen en wat zij van het initiatief vinden. Geleidelijk aan wordt deze rubriek steeds langer.

  


Initiatiefnemers: Martha en Marlies
"Zien hoe de dingen met elkaar samenhangen"

 

Oogstfeest Martha MarlMartha van der Most en Marlies Pierrot stonden samen
aan de wieg van De Nieuwe Akker.
“Aanwijsbaar moment was in 2008, de lezing van Jan Diek van Mansvelt,
voormalig bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw.
Die lezing had een zeer praktische invalshoek: ons dagelijks eten.
En dan vooral de afstand die is ontstaan tussen ons mensen
en ons dagelijks voedsel.”
In 2009 kwam Erik de Keulenaar erbij en was het drietal compleet.

Volgens Van Mansvelt weten mensen nauwelijks wat ze in hun mond stoppen:
“Als consument zien we tegenwoordig alleen nog maar het eindproduct in
een plastic zakje of in een glazen potje. We zijn niet betrokken bij het hele proces
van zaad tot plant met alle zorg die daarbij hoort en dan is de prijs slechts het enige
dat telt. Van Mansvelt riep op om daar verandering in te brengen. Hoe?
Door zelf een tuinderij te beginnen. Dan kunnen mensen het hele proces weer beleven,
van zaaien tot oogsten, inclusief wat daarvoor allemaal nodig is, zoals de aarde verzorgen,
bemesten, zaaien, planten, schoffelen en wieden.
Zo krijg je verbinding met en bewondering voor de natuur. En je eten.
Het geeft inzicht: je ziet hoe zaken met elkaar samenhangen. De mens is een
onderdeel van een heel groot geheel.

Na die lezing hebben we besloten om te onderzoeken of er belangstelling
zou zijn voor een tuinderij om de hoek van je keukendeur.”

Succesvol

Is er iets van dat idee terechtgekomen? “Zeker wel”, zegt Marlies. “Als je kijkt hoe we in korte tijd zijn gegroeid, dan is dat initiatief zonder meer succesvol. De Nieuwe Akker heeft nu drie tuinen en ongeveer 700 deelnemers. Dat is fors. Het geeft ook aan dat meer mensen betrokkenheid willen.”

Martha: “Ik ben er heel blij mee. Het gaat om verbinden en vertrouwen. We willen eerlijke, levenskrachtige groenten en geen gemanipuleer met voedsel.”


Tuinder/coördinator Erik de Keulenaar

Erik de Keulenaar

 

Erik de Keulenaar is de tuinder en ondernemer op de vollegronds-tuinderij aan de rand van Haarlem en in de kas van de Haarlemmer Kweektuin. Zijn bedrijf heet sinds 2018 Wij Telen Groente. Hij heeft ervaring met het oprichten en leiden van diverse milieu- en werkgelegenheidsbedrijven rond Amsterdam. Hij is boer sinds 2007 en vanaf 2012 ook zorgboer, aangesloten bij Landzijde. Sinds 2011was hij de tuinder op Moestuin Leyduin en hij begon intussen in 2013 met Stadstuinderij WTG. In 2014 kwam daar de start van de Kweektuinkas bij met hulp van Koen Warnaar. Op Moestuin Leyduin werd hij in 2014 bijgestaan door Marga Verheije en hij droeg in 2015 de verantwoordelijkheid aan haar over.
De Haarlemse tuinderijen heeft DNA aan hem overgedragen en hij werkt nu als zelfstandig ondernemer volgens de gezamenlijk ontwikkelde visie, vervat in de doelstelling van de stichting.

Waarom tuinder?

"Mijn belangrijkste drijfveer om boer te worden is,  dat ik graag buiten ben in de natuur en dat ik zoek naar de verbondenheid met de aarde. Ik beleef intens veel plezier aan het zien groeien en aan het oogsten van mijn eigen groenten op de tuinderij. Ik denk dat dit voor veel meer mensen geldt."

 

Waarom een Pergola-bedrijf?

"De afgelopen jaren heb ik goed rond gekeken naar de ontwikkelingen binnen de landbouw en mijn mogelijkheden onderzocht om een eigen bedrijf te starten. Wat mij zeer aanspreekt binnen de biologisch-dynamische landbouw is het concept van een Pergola-associatie. Ik zie het als een belangrijk sociaal vernieuwend experiment om op deze manier een bedrijf op te zetten. Het geeft stadsbewoners gelegenheid om direct betrokken te zijn bij gezonde teelt van hun voedsel en het brengt ze in contact met de seizoenen, de grond en met elkaar."

 

Waarom boer met zorgfunctie?

"Mijn eerdere werkervaring bij diverse soorten bedrijven en (zorg)instellingen kan ik gebruiken in mijn huidige werk als tuinder met zorgfunctie. Ik werkte dagelijks op het land van een biologisch-dynamische tuinderij of in de bossen van Natuurmonumenten met mensen met een verstandelijke beperking, autistisch zijn of een psychiatrische problematiek hebben. Het plezier en de voldoening om buiten bezig te zijn, werkt helend en versterkend. Gezonde groente en vruchtbare aarde werken bovendien aan een vitale gezondheid."

 


 

Man in de kas: Koen Warnaar

Koen Warnaar

Onder het alziend oog van tuinder Koen Warnaar veranderde de Kweektuinkas binnen een jaar tijd langzaam maar zeker van een grijze vlakte stoeptegels in een vruchtbare tuin met een gezellig zitje en een zandbak. Wie is deze man en hoe herkennen we hem bij een bezoek in de kas?

"Ik vind het boeiend en leuk om met planten te werken vooral als je ze kunt eten. Ik maak graag onderdeel uit van een team en houd erg van werken met mijn handen. Daarom is de Kweektuinkas een hele fijne plek om te werken. In de kas is alles steeds in ontwikkeling; de omgeving verandert continu. Om samen met veel betrokken vrijwilligers er iets moois van te maken geeft een kick."

Waar kom je vandaan?

“Ik ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in de Flevopolder bij Emmeloord.”

Eerste baan

“Mijn eerste baan was bij de Oosterwaarde, een biologische C.S.A. tuinderij bij Deventer. Dit was ook een tuin waar veel met vrijwilligers werd gewerkt.”

Hoe ben je bij De Nieuwe Akker gekomen?

“Ik heb Biodynamische tuinbouw gestudeerd, maar ik wilde iets met landbouw én zorg. Daarom ging ik kunstzinnige therapie studeren. In juli vorig jaar studeerde ik af en zocht naar werk. Via, via hoorde ik dat er een tuinder werd gezocht voor de kas.”

Favoriete gewas

“Dat is verschillend. Ik denk dat ik ga voor de gewassen die lekker groeien en in balans zijn. Ik houd van vruchtgewassen zoals tomaat, paprika en komkommer omdat daar veel aandacht mee is gemoeid zoals indraaien, dieven en opbinden. Bovendien is de tomaat een teelt die lang duurt. Begin maart wordt het gewas gezaaid en tot eind oktober wordt ze geoogst.”

Kan niet zonder?

“Internet in de kas. Sinds ik dat heb, merk ik hoe handig het is om dingen te regelen.”

Waar gaat je hart sneller van kloppen?

“Mooie gewassen zoals kropjes sla en broccoli, vooral als het veld egaal is, ziet het er van een afstand heel mooi uit.”


 

Interview met Roos Hoekstra, coördinator schuurdienst op WTG

 

“Een beetje voorlichting kan geen kwaad”

 

De kennismaking van Roos Hoekstra met De Nieuwe Akker was min of meer toevallig. “Annemieke Waasdorp, een vriendin van me, had een artikel in een krant gelezen over De Nieuwe Akker. Er zou een informatieochtend zijn. We besloten ernaar toe te gaan. Dat was begin 2013. Al tijdens die informatieochtend vielen we als een blok voor De Nieuwe Akker. We hebben ons meteen als vrijwilliger opgegeven”, aldus Roos.

 

"Leuk en leerzaam"

 

Roos Hoekstra
Roos links op de foto

Roos geniet volop van haar ‘werk’ op WTG. “Het is leuk, leerzaam en gezellig. Dat is erg bevredigend. Je bent buiten en ontmoet veel verschillende mensen, jong en oud en van alle rangen en standen. Daarnaast kunnen we de deelnemers veel leren over het zaaien en planten van groenten, het onderhouden van de tuin en vooral het oogsten. Een beetje voorlichting kan geen kwaad.”
Roos is enthousiast over het succes van De Nieuwe Akker en van WTG in het bijzonder. “De afgelopen twee seizoenen hebben we enorm veel geoogst. Dat is geweldig. Maar dat niet alleen. Het zijn natuurlijke producten, die niet met chemische middelen zijn bewerkt. Het zijn producten met uiteenlopende gewichten en vormen. Wie in een supermarkt komt, zou denken dat er alleen maar rechte komkommers zijn. Onzin natuurlijk.”

 

Schuurdienst

Vanaf haar aanmelding als vrijwilliger draait Roos schuurdiensten. Sinds kort is zij ook coördinator. Wat houden die functies allemaal in? “Ze zijn niet zo moeilijk,” zegt ze lachend. “Je past op de winkel, bent gastvrouw en geeft voorlichting. Zo ontvang je mensen, vertel je deelnemers wat ze mogen oogsten en hoe ze dat moeten doen en ruim je op wanneer dat nodig is. Allemaal klusjes die gedaan moeten worden. Als coördinator zorg ik er bovendien voor dat er altijd iemand aanwezig is om schuurdienst te draaien. Dat valt overigens niet mee. Er is nogal eens een tekort aan mensen. Vooral op vrijdag. Daarom bij deze m’n oproep aan deelnemers en vrijwilligers om zich aan te melden.” Voor de vrijdag dus, maar voor de woensdag en zaterdag mag ook. “En dat hoeft niet een hele of halve dag te zijn. Mensen die een of twee uurtjes willen meewerken, zijn ook van harte welkom.”

 

september 2014