Midzomer, de langste dag van het jaar valt rond 24 juni dit jaar. De Zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de keerkring staat. Al in zeer oude culturen werd de Zonnewende gevierd met een 3 daags feest met eten, muziek en vuren.

Een mooi moment dus om het leven te vieren!

We doen dit met diner, biologische wijn van Due Grappi, vuur en muziek in de stadstuinderij Wij Telen Groente op zaterdag 24 juni 2017 vanaf 17.00 uur. Witte van Haemstedelaan 72, Haarlem.
Als je mee wilt doen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 19 juni 2017. Plaatsen zijn beperkt tot 25 dus boek snel om teleurstelling te voorkomen! De prijs bedraagt ​​25 euro en is inclusief een 4-gangen maaltijd en drankjes.

Met Keltische groet, Yolande, Ruth en Annemieke

 

image001

 

Komend weekend is het"Lekker naar de BioBoer weekend". Dit betekent dat veel biologische boeren hun deuren openzetten voor publiek.

Opzaterdag 17 junivan 10 tot 13 uur is er Open Dag opStadstuinderij Wij Telen Groente (WTG).

Opzondag 18 junivan 10 tot 13 uur is er Open Dag in deKweektuinKas.

Op beide locaties zijn er rondleidingen en informatie. 

Daarnaast is er een presentatie van een biodynamisch familie- en zorgboerderij in India.

Komend weekend is het "Lekker naar de BioBoer weekend". Dit betekent dat veel biologische boeren hun deuren openzetten voor publiek.

Op zaterdag 17 juni van 10 tot 13 uur is er Open Dag op Stadstuinderij Wij Telen Groente (WTG).

Op zondag 18 juni van 10 tot 13 uur is er Open Dag in de KweektuinKas.

Op beide locaties zijn er rondleidingen en informatie. 

Daarnaast is er een presentatie van een biodynamisch familie- en zorgboerderij in India.

 

Op zaterdag 15 april van 11.00 tot 15.00 uur wordt het nieuwe seizoen op de zelfoogsttuin Wij Telen Groente feestelijk geopend. Dé gelegenheid om kennis te maken met de tuinderij!

Er is van alles te doen. Er zijn rondleidingen om 11.30 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Je kan helpen met aardappelen poten of bonen raden bij de informatiekraam. Of bij de schuur luisteren naar de muziekband Dinanga en Itchy Donkey, onder het genot van een kopje koffie/thee/limonade met paasbrood. Voor kinderen is er eieren zoeken, broodje bakken boven het vuur, of met de boer mee achter de tractor. Kortom: het wordt een leuke dag!

Evenement voor de echte tuinliefhebber.

Op zaterdag 22 en zondag 23 april 2017 vindt in de historische Haarlemse Stadskweektuin het grote jaarlijkse Voorjaarsevenement plaats. Deelnemers bieden een bijzonder sortiment planten, heesters, zaden, tuinmaterialen en onderhoudsproducten aan voor de sier-, moes-, balkon- en daktuin. Het duurzaam tuinieren staat centraal.

Een breed en bijzonder aanbod
Op het evenement de vergroening van de particuliere buitenruimte tot doel. Tuinen maken immers een substantieel deel uit van het groen dat wij nog hebben, vooral in de verstedelijkte gebieden. Er zijn dan ook geen bubbelbaden, geen tuinkeukens, geen terrarsverwarmingen, brocante, tuinschilderijen of andere sierelementen voor de tuin. Maar wel planten in veel, heel veel bijzondere soorten voor de sier en de moestuin, voor het balkon of dakterras. Daarnaast zijn er ook deelnemers met milieuvriendelijk tuinhout, hand gesmeed sierhekwerk en rozenbogen, mooi hoogwaardig gereedschap en met minuscuul kleine beestjes ter bestrijding van plaagbeestjes. Andere standhouders geven bemestings- en verzorgingsadviezen en verkopen het benodigde materiaal. Ook de ‘wilde dieren’ rond de woning, denk aan tuinvogels, vlinders en egels, krijgen aandacht. De meeste soorten zijn welkome gasten. Voor sommige van hen zijn zomer- en winterverblijven verkrijgbaar en informatie(folders) over hun leefgewoontes. Neem wel zelf tassen mee voor de aankopen.

Kinderactiviteiten en horeca
Enkele deelnemers bieden een activiteit aan voor kinderen. Daarnaast zijn er in de Stadskweektuin een kleine speeltuin, een kabouterpad en een dierenweide. Het is een evenement voor het hele gezin. Wie moe en hongerig is geworden van het ‘tuinshoppen’, kan bij een horecabedrijf terecht dat op het terrein gevestigd is en bij enkele deelnemende duurzame cateraars. Een gezellig terras biedt de mogelijkheid om het gekochte te nuttigen.

Nadere informatie
Het tuinevenement wordt georganiseerd door Natuur- en Milieueducatie Haarlem en vindt plaats in de Haarlemmer Kweektuin, gelegen aan de Kleverlaan 9. Op beide dagen is het evenement tussen 11.00 uur en 16.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek. Ruime parkeergelegenheid vindt men in de nabij gelegen Cronjé-garage.

 

voorjaarsevenement

De hoeveelheid natuur in Nederland gaat achteruit, er is nog maar een kwart over van de natuur die er begin van de twintigste eeuw nog was. Dat meer dan 50 % van Nederlands grondgebied boerenland is is vast niet bij iedereen bekend. 13% van het oppervlak van Nederland is beschermde natuur. Willen we voorkomen dat veel wilde planten en dieren uit Nederland verdwijnen dan zullen we meer ruimte voor natuur moeten reserveren. Hoe we dat kunnen regelen komt Frank Berendse op 31 januari vertellen.

Start lezing 20.00 uur, zaal open 19.45 uur, entree €3,- inclusief koffie, NME educatieve ruimte in de Haarlemmer Kweektuin. Informatie en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beste tuingenoten,

 

Volgende week donderdag 24 november zal de jaarlijkse evaluatie van het teeltseizoen zijn. Zowel de deelnemers van de Kas als van de Stadstuinderij zijn hiervoor uitgenodigd.

Vanaf 19.30 uur is de inloop en rond 21.30 uur sluiten we af met een borreltje.

De bijeenkomst wordt gehouden in de Tropische Kas van de Kweektuinen, ingang via het witte hek ( die gaat om 20.00 uur dicht !) aan de Kleverlaan.

 

Tuinteams Kweektuinkas en WTG

Keltisch Diner 2015

Begin november vierden de Kelten het Samhain. Afscheid van de zomer, afscheid van het land met zijn goede gaven.
Een mooi ritueel dat ik- samen met vrienden- op 5 november op de tuinderij WTG vorm willen geven.
Lekker eten van het land, bij het vuur, een melancholisch muziekje op de achtergrond.

Voor de Kelten was Samhain ook een moment om stil te staan bij de dierbare overledenen door voor hen schaaltjes met fruit en noten neer te zetten.
Voor wie dat wil is er plaats om hieraan mee te doen.

Daarnaast vragen we ieder een voorwerp mee te nemen dat dierbaar is geweest maar waarvan het goed is om afscheid te nemen. De ander die het juist goed kan gebruiken neemt het weer mee.

De kosten voor het Samhain diner zijn 25 euro inclusief 2 drankjes. Het diner begint in verband met de eerder invallende donkerte om 17.00 uur.

Wil je meedoen; meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Betalen graag voorafop ING rekening NL66INGB 0004096597 tnv Y. Koot, Haarlem.

Groet tuinder Yolande

pompoen

Op zaterdag 15 oktober is het jaarlijkse oogstfeest op WTG.

Traditiegetrouw worden de pompoenen dan met elkaar binnengehaald. 

Het programma ziet er globaal als volgt uit;

10.00-11.00 uur; oogsten van de pompoenen

11.00 uur; koffie/thee met iets lekkers

11.30-13.00 uur; activiteiten

13.00 uur; samen soep eten en proosten op een mooi jaar

 

Welk talent laat jij zien?

Deze keer willen we het oogstfeest wat anders aanpakken. Er loopt zoveel talent op de tuinderij rond dat het ons leuk leek dat eens te ‘oogsten’.

Dus als je het leuk vindt om op 15-10 tussen 11.30-13.00 uur op de tuinderij iets van je talent te laten zien- muziek, een miniworkshop groenten inmaken, yoga tussen de bieten, een bloemenkrans maken met kinderen- laat het ons dan weten.

Je kunt een mailtje sturen naar tuinder Yolande via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Samen kijken we dan of we er een mooi programma van kunnen maken.

pompoen2

18 september 2016, 12:00 - 16:00

 

Onder de deelnemers van Moestuin Leyduin blijkt veel creatief talent te zitten. Op deze zondagmiddag tonen ze hun werk en kan je zien hoe ze dat maken. Houtbewerking, beelden maken, schilderen en tekenen, kunst van bloemen, schrijven, afdrukken van teksten,  muziek.

 

Om 13.30 en om 14.30 is er een muzikaal intermezzo. Van Maltha, Delèfre & Koek treden dan op. Om 15.00 wordt het opendichtkastje officieel geopend en gaat het eerste speciaal voor de tuin gemaakte gedicht erin. Deelnemers mogen komen oogsten. Bezoekers kunnen meer informatie krijgen over de tuin. Er is koffie, thee, sap en wat lekkers.

high tea 01

Ook zo’n zin in die mooie nazomer? Genieten van good mood food,leuke mensen en het gevoel van de zomer nog even vasthouden? Wij ook!

Daarom organiseren we een heerlijke high tea op zondag 25 september in de Kweektuinkas*.

Met pure ingredienten van de tuinderij, zoete zaligheden en een zomerse cocktail prikkelen we alle zintuigen.

Vanaf 15.30 uur verwelkomen we je met een drankje. Eindtijd is 17.30 uur.

De kosten voor dit alles zijn € 17,50 all in.

Trommel je vrienden, buren of collega's op en kom lekker aanschuiven,  je kunt direct je plekjes reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen jullie op 25 september te kunnen begroeten.

Locatie: Kweektuinkas, Kleverlaan 9, Haarlem.

Ingang via het witte hek, op het terrein mag niet worden gefietst. 

De kas ligt aan de achterzijde van het complex – volg de bordjes.

 

Namens het culinaire trio,

Tuinder Yolande

high tea 02

* let op:gewijzigde plaats ( ipv in eerdere mail genoemde stadstuinderij wordt het de Kweektuinkas)