Agenda 2018

 

4 aug. BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur
1 sept BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur

Nieuws Moestuin Leyduin

18 september 2016, 12:00 - 16:00

 

Onder de deelnemers van Moestuin Leyduin blijkt veel creatief talent te zitten. Op deze zondagmiddag tonen ze hun werk en kan je zien hoe ze dat maken. Houtbewerking, beelden maken, schilderen en tekenen, kunst van bloemen, schrijven, afdrukken van teksten,  muziek.

 

Om 13.30 en om 14.30 is er een muzikaal intermezzo. Van Maltha, Delèfre & Koek treden dan op. Om 15.00 wordt het opendichtkastje officieel geopend en gaat het eerste speciaal voor de tuin gemaakte gedicht erin. Deelnemers mogen komen oogsten. Bezoekers kunnen meer informatie krijgen over de tuin. Er is koffie, thee, sap en wat lekkers.

Zaterdag 9 juli om 13.00 uur

goudsbloem 01

De goudsbloemen staan nu volop in bloei. We hebben nog meer dan vorig jaar. Vrolijk wordt je ervan, deze prachtige, zonnige bloemen. Het is een makkelijke plant die zich, onder normale omstandigheden, zelf uitzaait. De bloemen draaien met de zon mee en bij regen blijven zij dicht.

 

Het is een fel groene, licht behaarde plant met rechtopstaande stengels. Ze hebben een harsachtige geur, die de antiseptische werking van de plant aangeeft. Je ervaart dat als je de plant plukt, je krijgt een beetje plakkerige vingers.

 

We plukken samen de bloemen, zodra ze helemaal open zijn. We verwerken ze daarna met kokosolie en bijenwas tot een mooie goudsbloemzalf. Eventueel kunnen er wat druppels etherische olie toegevoegd worden.

 

Dan maak ik ook een lippenbalsem met jullie, met als basis de goudsbloemolie.

 

De workshop begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. De kosten bedragen € 15,- per persoon inclusief koffie en thee en materiaalkosten.
Maximaal aantal deelnemers 8.
Voor deelname aan de workshop kunt u zich bij Corrie Kamps opgeven.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 06-38437740 of 023-5352641

P1100668

Op zaterdag 23 april geeft Corrie Kamps een workshop Smeerwortelzalf maken.
Van 13.00 – 15.00 uur
De kosten zijn 15 euro, inbegrepen koffie/thee en materiaalkosten
Maximaal aantal deelnemers 8

 

smeerwortel

 

”Symphytum”, de zalf, maken we uit de verse wortelstok, die voor de bloei (dus wanneer het gehalte aan allantoïne - weefselherstellend en bothelend - het hoogst is) wordt opgegraven. We graven samen de wortels uit en verwerken ze daarna met kokosolie en bijenwas tot een mooie zalf. Waarvan je een potje mee naar huis neemt.

 

Deze zalf is te gebruiken bij verstuikingen, bloeduitstortingen en zwellingen, goed EHBO-kruid bij allerlei sportblessures. Bij reumatische aandoeningen, artrose, jicht. Verbetert de doorbloeding en op de huid bij vuile wonden werkt hij als trekzalf. De zalf is ook goed te gebruiken bij gordelroos.

 

Verder zal ik wat vertellen over de voorjaarskruiden, zij zijn de opruimers van allerhande “slakken” , die zich in de winter in ons lichaam hebben opgehoopt.
We kunnen wat van die kruiden plukken en er samen een salade van maken.

 

Aanmelden: Corrie Kamps
Telefoon 023-5352641 of 06-38437740
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

29 mei van 12.00 tot 16.00 open dag op Moestuin Leyduin. Op zondagmiddag 29 mei staat de poort van Moestuin Leyduin open. Er zijn rondleidingen, je kan genieten van de mooie tuin, je mag picknicken (zelf picknickmand meenemen). Meer informatie vind je op www.moestuinleyduin.nl (komt 14 mei on-line).

 

Het leifruit langs de muur op de moestuin is uitgebreid met een aantal nieuwe soorten. De aanplant is uitgevoerd door de heren Peter de Jong, Fred van der Hengst en Ron Dam. Op de website is onder de menukeuze Nieuws/Foto's een korte impressie te vinden van de verschillende vormen die de bomen in de loop van tijd zullen aannemen.

 

IMG 7216S1

 

Omdat het prille begin van de stammetjes, zoals hierboven te zien, nu nogal wordt overheerst door het bevestigingsmateriaal, levert het niet bepaald spannende beelden op. Het is daarom een beter idee om gauw zelf eens te komen kijken naar de nieuwe aanplant. Dit gezien hebbende kun je in de komende jaren mooi het verschil waarnemen met de beginsituatie.

Ton Apon