Afgelopen januari hebben enkele tuinders en enkele bestuursleden van De nieuwe akker de jaarlijkse landelijke CSA conferentie in Limburg bezocht. Naast uitwisseling met ander boeren is dit ook bedoeld ter inspiratie en om kennis, beroepsontwikkeling op te doen.

Hiervan staat een artikel in EKOLAND (onafhankelijk vakblad voor de biologische keten).
De vakbladen liggen ter inzage in de keet op de Stadstuinderij WTG of zie:www.ekoland.nl

De eerst volgende CSA-Conferentie isgeplandop 13 en 14 december in Gent.


In het ledenblad Dynamisch Perspectief van deze maand staat een leuk en inspirerend artikel over ons De Nieuwe Akker geschreven door Ilse Beurskens- van den Bosch.

Met mooie foto's en verhalen van het land door deelnemers en van Martha en Marlies tonen we aan dat een droom werkelijkheid is geworden.

Wil je meer lezen over ontwikkelingen in de Bd landbouw kan je een nummer opvragen bij het bureau: 0321-315937 en/of een lidmaatschap aangaan bij de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding. Daarmee steun je de activiteiten en ontvang je ook het leden blad :dynamisch perspectief.
Lidmaatschap kost 40 euro per jaar via www.bdvereninging.nl
Pastinaak wetenswaardigheidjes

Internationaal heeft de pastinaak een roerige geschiedenis, geliefd door de Engelsen, verguisd door de Fransen - de uitdrukking Des panais betekent Pastinaken! Nietsnutten! Rot op!
In de zestiende eeuw was pastinaak gedegradeerd tot veevoer, men vond niets verfijnder van smaak dan vlees van varkens die gevoerd waren met pastinaak en geroosterd met een vulling van mooie kruiden. In Italie worden varkens die bestemd zijn voor prosciuto credo nog steeds gevoerd met pastinaak.
Amerikanen maken pastinaak met bruine suiker en vruchtensap klaar zodat ze prachtig glaceren en in de Middeleeuwen schreven doktoren pastinaak voor als medicijn tegen allerhande klachten van kiespijn tot gezwollen testikels...

Tips voor voorbereiding van pastinaak
In het algemeen hoef je pastinaak niet te schillen voor bereiding, stukje aan bovenzijde en onderkant eraf snijden en dan koken in gezouten water. Jane Grigson (kookboekenschrijfster) geeft het advies om ze met de bovenkant naar beneden in gezouten water te zetten, zodat het breedste deel onder water staat en de dunnere bovenkant gaar kan stomen. Zelf schil ik ze meestal en wel en kook of stoom ze in stukjes gesneden. Verwerk de pastinaak wel zo snel mogelijk na het oogsten anders worden ze slap.

Bij bereiding van pastinaak is een verrijkend ingrediënt zoals boter, room, olijfolie, een mooie jus essentieel, maak het gerecht af met peterselie, bieslook of dragon en de pastinaak komt volledig tot zijn recht.
Ook kun je in een soep van pastinaak nootmuskaat, kaneel en zelfs kerrie toevoegen.

Ook als je pastinaak chips wilt maken in frituur of oven eerst de pastinaak koken en dan verder verwerken, anders worden ze erg taai.

Pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd en is nauw verwant aan de peen, maar dan wel met een geheel eigen smaak.

Groenten die goed combineren met pastinaak zijn o.a.:
Paddestoelen, uien, wortel, pompoen, prei, knolselderij, groene kool.

Kruiden en specerijen die goed combineren met pastinaak zijn o.a.:
foelie, nootmuskaat, rozemarijn, citroentijm, gemberwortel, kaneel, kerrie, komijn, kruidnagel, div. pepers.

Pastinaak combineert ook goed met peulvruchten, aardappels, rijst, pasta, polenta.

Smaakmakers bij pastinaak zijn:
azijn, citroen, mosterd, oestersaus, sinaasappel, sojasaus.

Ik heb de pastinaak gekookt en daarna gebakken met een uitje, verschillende paddestoelen, wat haverroom erdoor en peterselie erover gesnipperd. Lekker met gekookte beluga linzen en een groene gemengde salade.

Bron: Hanny natuurlijk



Beste deelnemers,

Ineens zitten we middenin de herfst. Wat een regen en storm. Voor mij een reden om vandaag thuis te blijven maar dat betekent dat ik niet precies weet wat we kunnen gaan oogsten deze week. Gaat de boerenkool deze storm overleven? Kan de spinazie tegen deze hoosbuien? Er is in ieder geval nog voldoende reden om naar de tuin te komen.

- worteltjes
- spruit of boerenkool
- spinazie
- schorseneer
- andijvie of knolselderij
- en er is nog steeds palmkool, snijbiet en een restje raapsteel

Op de tuin zijn deze week biologische bloembollen te kopen. Marijke (tuinder van Stadstuinderij WTG) heeft ze ingekocht omdat het belangrijk is dat bijen al in vroeg in het voorjaar voedsel kunnen vinden. Bij de gangbare bollenteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt vandaar het belang van eko bloembollen. Als je belangstelling hebt, neem dan contact geld mee.

Tot ziens op de tuin,
Marga en tuinteam Leyduin



Oogstbericht WTG deze week: 22, 24 en 25 oktober


* de laatste aardappels

* oranje pompoen


* krop andijvie

* rode snijbiet

* pastinaak of rode biet

Tot in de tuin! Tuinteam WTG

Er zijn nog biologische bloembollen in de schuur te koop en misschien kunnen we
zaterdag nog de laatste bloemboeketjes maken, neem wat kleingeld mee!
HERFSTEVENEMENT in de Stadskweektuinen: 12 oktober

De Nieuwe Akker stond er ook! Met heerlijke pompoensoepen, door veel verschillende mensen gemaakt van de pompoenen van Stadstuinderij WTG, met veel informatie en met biologische bloembollen, door Marijke georganiseerd. En iedereen kon de nieuwe kas zien die Koen heeft opgezet, er was veel interesse in.










Het was een drukbezochte dag met veel gezelligheid en veel belangstelling!

Tuinder Marijke (WTG)

Foto's Ricardo Huisman, met dank!

























WTG afgelopen week was een week met herfst en toch nog veel zon. De gewassen doen het nog goed. De bloementuin wordt bewonderd en er worden nog steeds bloemen verkocht.
(en nog bezocht door de bijen en de hommels!)


De snijbiet is er nog in overvloed en in alle kleuren, de paarse boerenkool is een schoonheid in ons veld en mag nog iets groeien.



We hebben de spruitkool extra aandacht gegeven deze week, door compost en gier te geven, de luis eruit te knippen en te toppen. Hopelijk krijgen de planten nu nog een extra
groeispurt, ze staan per slot nog wel even op het land.



De veldsla wordt geschoond, dan kan die nog goed verder groeien.


We waanden ons af en toe in een voorjaarsbries, zo zacht was de wind!

Groet, Tuinteam WTG



De kas is er veranderd de afgelopen week.
De zandvlakte is verdwenen.
Er licht nu vruchtbare grond in de kas en dit is een heel ander gezicht.
De grond licht in hoopjes in de kas er is dus nog een hoop fysiek werk te doen namelijk grond vlak scheppen.

Dus als je even wil scheppen voor of na het oogsten is dit van harte welkom.

Er is te oogsten op zo 10-13 en ma 12-17 de oogst bestaat uit:

Tomaat rood en groen (recept groene tomaat staat op blog bij recepten)
pompoen
raapsteel of paksoy of patison

Deze week helaas weinig om zelf te oogsten.
Maar volgende week zijn er gelukkig weer volop groenten uit de kas.

Groetjes Koen

1357290

Gebakken groene tomaten

Wie heeft nou ooit verzonnen om onrijpe tomaten te bakken? Men is het er niet over eens. Het ene verhaal zegt dat vroeger in Louisiana (VS) de tomaten zo ongelooflijk veel tomatentrossen produceerden, dat de onrijpe tomaten wel geplukt móésten worden, omdat anders de struik eronder zou bezwijken. Nonsens, beweren anderen. Louisiana was vroeger zó arm dat mensen vaak niks te eten hadden tussen de kleine moestuin-oogstjes door. Uit arren moede en knetterende honger werd het heerlijke hapje uitgevonden. Anderen beweren dat het helemaal niet uit het zuiden van de VS komt, maar uit de Amerikaans-Joodse keuken. Maar het waaróm daarvan, weet dan weer niemand. Dat maakt allemaal gelukkig niks uit.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen:
1 pond groene onrijpe tomaten
50 g bloem voor het bestuiven
125 g bloem
100 g maïsmeel (polentameel bijvoorbeeld)
1 ei
1 tl chilipoeder
1 teen knoflook
zout, peper
300 cc melk
0,5 l zonnebloemolie
ketchup
tabasco
Een boek uit 1987, Fried green tomatoes, redde het hapje uit de vergetelheid. En dat is fijn, want ik heb overactieve tomatenplanten en ik zit hier met een kleine honderd tomaten die vast niet allemaal op tijd afrijpen.

Groene tomaten zijn giftig als je ze rauw eet: ze behoren tot de nachtschadefamilie, net als aardappel en aubergine en die veroorzaken - rauw gegeten - de symptomen van een gruwelgriep. Gaar heb je daarvan geen last. Dun kan je chutney maken, maar chutney is ook weer zo chutney. Gelukkig bestaat de frituurpan en maak je fried green tomatoes.

Snij de tomaten in plakken van 1 cm dik. Snij bij de kontjes het schilletje eraf: anders plakt het deegje niet. Doe de 50 g bloem in een zakje of afsluitbaar bakje, doe de tomaten erbij en schudt zodat alle tomaten helemaal bedekt zijn.

Maak een stevig beslag van maïsmeel, bloem, ei, geperste knoflook, zout en peper, chilipoeder en de melk.

Roer de plakjes tomaat erdoor en zorg dat alles goed bedekt is.

Verhit de olie tot 180 graden: als je een houten lepel erin houdt en er vormen zich belletjes, zit je goed.

Laat de plakjes er voorzichtig in zakken. Doe de pan niet te vol: dan mislukt het.

De plakken tomaat mogen elkaar niet raken. Keer om, bak tot de plakjes egaal goudbruin zijn.

Laat ze uitlekken, strooi er eventueel nog wat zout op.

Serveer met ketchup of tabascosaus. En gebakken garnalen. Of vissticks, als je kinderen beginnen te muiten bij de aanblik van garnalen.
Beste mensen,

Deze week kan het volgende geoogst worden:

- andijvie
- sla (rode bindsla)
- raapsteel
- knolselderij
- winterpostelein

Afgelopen zaterdag is er al van de winterpostelein geoogst. Deze week gaan we in ieder geval op donderdag en vrijdag bosjes maken en als er genoeg is ook weer op zaterdag.
Er is ook nog steeds palmkool en snijbiet. En als je zin hebt mag je ook aardpeer oogsten.
De boerenkool laten we deze week even met rust. Dan kan die weer goed aangroeien.
De bloemen gaan door de regen snel achteruit maar dahlia's zijn er nog. Ook uit de kruidentuin kan nog steeds geoogst worden.

In de schuur vind je actiekaarten van het Landschap Noord-Holland met de volgende tekst: "ik wil dat de provincie Noord-Holland de bezuinigingen op het werk van Landschap Noord-Holland stopzet zodat de natuur mooi blijft en ik kan blijven genieten van mijn omgeving". Meer informatie vind je op: www.landschapnoordholland.nl/actie.

Tot op de tuin!
Deze herfstvakantieweek, half oktober, kan er op WTG geoogst worden:

+ spinazie

+ palmkool

+ uien

+ oranje pompoen

+ rode biet of pastinaak

+ patisson of courgetteof bataviasla

+ eetbare bloem: oostindische kers (zoland de voorraad strekt)


Welkom op ons land, het Tuinteam WTG


PS. om misverstanden te voorkomen: als u een keer niet kunt komen oogsten, betekent het niet dat u de volgende week voor twee weken kunt oogsten! Dat is een misverstand.
We bepalen elke week welke groentes er voldoende zijn om aan te bieden, er bestaat geen inhaalregel.U kunt wel altijd in de afwezige week iemand anders namens u laten oogsten, een buur of een vriend, wel afkruisen bij uw naam op de lijst. Dank, namens de tuinders.