KWEEPEER

We kregen op WTG deze week een kist met kweeperen om uit te delen,
maar wat doe je daar dan mee?
Een deelneemster gaf een goeie tip: www.kweepeer.nl

Succes, Marijke WTG

WTG: afgelopen week was het af en toe regenachtig en werd er ijverig gewerkt in de warme schuur aan het doppen van tuinbonen/ capucijners en doperwten als zaden voor 2015!




Ook de knoflook werd gepeld om voor de winter in de grond te gaan.


Op het land was er nog genoeg te doen in de late aardappelvelden,
waar helaas niet zoveel aardappels te vinden zijn, tussen het zware werk door
genieten we ook even van het heerlijke herfstzonnetje!




In de schuur worden de piepers op maat gesorteerd.


Was dit de laatste mooie herfstweek? We zullen het zien, maar herfstig wordt het wel!

Tuinteam WTG



Beste pioniers

Komt allen zondag naar het herfstevenement !!

Komende zondag 10-13 uur en maandag van 12-16 uur is er het volgende te oogsten.


venkel of andijvie
sla, raapsteel of paksoi
tomaat of patisson
uien

(of of zolang de voorraad strekt)



De oogst is wat kleiner dan jullie gewent zijn de laatste tijd. Dit komt omdat een groot deel van de kas uit de productie is.Op dit stuk zalwoensdag nieuwe grond aangebracht worden.Daarnazal er zo snel mogelijk opgeteeld gaan worden. Dit zorgt ervoor dat er aan het einde van dit jaar en begin volgend jaar volop groenten zijn te oogsten.
Groetjes, Koen


Beste mensen,

Deze week het volgende op de oogstlijst:

- sla
- raapsteel
- boerenkool
- bleekselderij
- snijbiet

Voor de boerenkool lijkt het nog wat vroeg maar de grote bladeren zijn nu goed oogstbaar. Het is zonde om ze nu niet te oogsten want straks zijn ze niet goed meer.
Misschien zijn er ook aardappels en/of pompoen. Die moeten van WTG komen en dat lukt alleen als voldoende vrijwilligers van Leyduin tijd hebben om daar te gaan oogsten. We denken wel dat het gaat lukken. De stagiaires Naomi en Helga hebben al een paar kisten aardappels geoogst en Ronald en Isa hebben beloofd dat ze ook tijd vrij proberen te maken.


Tot ziens op de tuin,
tuinteam Leyduin
Oogstbericht 8, 10 en 11 oktober op WTG:

We hebben zoveel mee met het weer, de groentes groeien bijna allemaal
nog heel goed door, we hebben nog veel op het land staan!

Deze week kan er geoogst worden:

* pompoen, groen of oranje
* bruine sla
* pastinaak
* chinese kool
* radijsjes, jippie, ze zijn er weer!
* bosje rucola


Tot oogstens, Tuinteam WTG


Zaterdag zijn er weer bloemen te koop en de hele week zijn
er biologische bloembollen te koop, er komen ook nog mooie tulpen bij vrijdag!!
Raapsteeltjes salade met gele biet

Mijn man had wat zuinig geoogst van de eerste raapsteeltjes, daarom maar even creatief aan de slag gegaan en er een salade van gemaakt met gepofte gele biet. De bietjes zijn nu op, maar als je een stuk pompoen roostert in de oven kun je daar ook stukjes van snijden en dat combineren met de raapsteeltjes.

Vorig seizoen heb ik ook wat recepten op het blog gezet met raapsteeltjes, dus er is meer inspiratie te vinden. Helaas is er nog geen index van de recepten beschikbaar zodat het zoeken op groente wat makkelijker is.

Ingrediënten:
65 gr. raapsteeltjes, gewassen en grof gesneden
2 gele bietjes (of rode of pompoen) geroosterd in de oven met wat olie en zout (180 graden ong. 30 minuten)
1 kleine rode ui in ringen
evt. geroosterde zonne- en pompoenpitten
1 el. kappertjes (afgespoeld)

Dressing:
2 el. walnotenolie
1 ½ el. witte wijnazijn
1 el. gembersiroop
zout en peper

Bereiding:
Meng de raapsteeltjes met biet, uitingen en kappertjes door elkaar.
Klop alle ingrediënten van de dressing door elkaar, doe hiervan naar smaak door de groenten.
Leg op bord en garneer met wat geroosterde pitten (was ik vergeten, maar is wel erg lekker).
Eet smakelijk!

Bron: Hanny natuurlijk
Stoofpot met savooiekool en blauwe druiven
Voor vier personen heb je nodig:
500 gram magere stooflappen
¼ theelepel kruidnagelpoeder
4 eetlepel boter
2 dl (ongezoet) druivensap
1 ui
750 gram aardappelen
750 gram savooiekool
500 gram blauwe druiven (liefst pitloos)
8 jeneverbessen
Het vlees in blokjes snijden. Bestrooien met zout, peper en kruidnagelpoeder. In een braadpan met dikke bodem de boter verhitten. De blokjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin bakken. 1 dl druivensap toevoegen. Met de deksel op de pan in ongeveer 2 uur bruinbakken. Regelmatig controleren of er nog genoeg vocht over is, anders nog wat druivensap toevoegen. Vooral tegen het einde gaat het hard. Meestal heb je aan 2 dl druivensap wel genoeg.
De ui pellen en in 8 stukken snijden. Aardappels schillen (indien gewenst) en in blokjes snijden. Tot gebruik onder koud water zetten. Van de kool het lelijke blad verwijderen. De rest in repen snijden. De druiven wassen; de jeneverbessen kneuzen.
Aan het vlees, in deze volgorde, toevoegen: ui, aardappel, kool, druiven, jeneverbessen, nog wat zout en peper. Met de deksel op de pan in 25 minuten gaar stoven.

Dit is mijn allereerste recept in mijn zelfgeschreven studenten kookboekje van toen ik op kamers ging. Het is nog steeds heerlijk en we eten het ieder jaar wel een paar keer.

Eet smakelijk, Andrea Bloem
BIOLOGISCHE BLOEMBOLLEN, echt nodig!


Van onze imker op WTG hoorde ik twee weken geleden hoe belangrijk het is dat we nu in deze tijd biologische bloembollen in de grond stoppen.

Ze vertelde mij dat de bijen na de winterperiode, bij een temperatuur van 10-12 graden, hun eerste vlucht naar buiten gaan doen. Ze kunnen dan nog maar 1 meter vliegen, en elke dag iets verder. Het is belangrijk, zei zij, dat de bijen dan gezond stuifmeel kunnen vinden. Dus van vroege krokussen, sneeuwklokjes, scilla's en lage tulpjes bijvoorbeeld.

Na deze soorten komen de narcissen, druifjes en tulpen.

Wisten jullie dat de 'gewone' bloembollen' die met gif bespoten zijn, er 3 tot 5 jaar over doen om 'schoon' te worden? De bijen worden ziek of gaan dood door de gifbollen en nog belangrijker het beinvloed de opbouw van het volk al heel vroeg in het seizoen!

Toen ik dat hoorde dacht ik, hier wil ik iets aan doen, ik ga biologische bloembollen inkopen en aanbieden om te zorgen dat we de bijen helpen en daarmee het land (want veel gewassen worden door de bijen bestoven) en daarmee ons voedsel.

DAAROM zijn er nu diverse soorten te koop op WTG bij de schuur op de oogstdagen en straks op het Herfstevenement in de Stadskweektuin(12 oktober).

Ik koop ze in van vooral streekboeren uit NoordHolland, alles met ekomerk en/of skallicentie!


Groet, Tuinder Marijke



WTG eerste week van OKTOBER, mooie dauwige ochtenden op het land


Bewondering voor de groeikracht van de courgetteplanten,
sommige geven nog steeds een vrucht!





En zulke prachtige herfstdagen met veel zon



Veel blije oogsters


Nog steeds cosmea's in de bloementuin


De kievitsbonen hebben we te drogen gehangen, mooi zaad voor volgend jaar!


En Marijke verkoopt nu Biologische Bloembollen Goed Voor de Bijen en het Land!


Na een mooie herfstweek is het goed rusten!
Tot volgende week weer,

Tuinteam WTG












Er is vorige week (toen het buiten regende)een grote partij plantgoed geplant: veldsla, winterporsterlijn en andijvie.


Dankzij vele handenging dit razendsnel


Een mooi resultaat, het lijkt wel voorjaar in de kas !

Deze week bestaat de oogst uit:

- raapsteel
- snijbiet
- palmkool
- pompoen (van WTG)
- pastinaak

Verder is er nog een restje prei en de laatste sperziebonen. Er kan ook gesneden worden van de weer aangegroeide rood- en groenlof en van de spinazie. En er zijn nog steeds kruiden en bloemen (dahlia's, zonnebloem en de mooie, gele bloemen van de aardpeer).

In het laatste tuinbericht staan de oogsttijden op zaterdag verkeerd gemeld.
Hier nog een keer de correcte tijden: donderdag van 10.00 tot 16.00, vrijdag van 13.00 tot 16.00, zaterdag van 9.30 tot 15.00.

Kom op de tuin genieten van mooie nazomerdagen!