Wat een mooie week was het afgelopen week, de temperatuur is natuurlijk zo in ons voordeel, we zijn er blij mee. Alleen af en toe wat extra beregening, verder groeit alles als kool, zie hier de boerenkool op WTG.


Mooie ochtendfoto en een met een regenboog boven de stad, gemaakt door een deelnemer die vlakbij woont, met Dank!





De groene savooiekool werd mooi geoogst deze week.





De winterrogge komt goed op ook al proberen de kauwtjes er zelfs tussen de netten door van te snoepen!


Veel gewied en geschoffeld deze week




..en er is een 'knuffeltje gevonden met kerstmuts' op, is ie van iemand? Het ligt in de schuur


aardappels worden gerooid



Zaterdagochtend 8 uur: de dauw hangt nog over het land, het gras is nat.


Zaterdagmiddag: de imker kwam langs om de bijenkasten te controleren
Leuk dat er deelnemers zijn die belangstelling hebben.









De imkervrouw wist ons te vertellen hoe belangrijk het is voor de bijenpopulatie om in het vroege voorjaar biologische krokussen en sneeuwklokjes in de tuin te hebben, daar ga ik achter aan! (Tuinder Marijke)


Het Tuinteam WTG












foto's door Maarrten Claassens
Er is aanstaande zondag 21 september van 10-13.00 uur en maandag 22 september van 12-17.00 uur weer te oogsten:
-koolrabi
-raapsteel
-radijs
-tomaat
-basillicum

met groet van Koen
Palmkool

Zaterdag heb ik rond lunchtijd een gerechtje bereid met palmkool, pompoen, rode ui, seitanworst op zelfgemaakte tagliatelle en geserveerd met een schepje crème fraiche.
Ik was toch wel wat gespannen tijdens deze demonstratie en het was ook niet al te handig om dit op de elektrische plaat te bereiden. Iets was er niet helemaal goed gegaan, en thuis kwam ik erachter wat het was, het bakje met groentebouillon dat ik had moeten gebruiken bij dit gerecht zat nog onaangetast in het krat.
De seitanworst heb ik enige tijd geleden zelf ontwikkeld, het is een vleesvervangend product op basis van tarweglutenpoeder. De gluten in tarwe zijn de eiwitcomponent, samen met o.a. gepofte paprika, gedroogde tomaten, ui, specerijen en natuurlijk veel liefde en aandacht maak ik hier een pittige worst van. Laat maar even weten als je het recept wilt ontvangen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en omdat ik dit recept nu ook voor een cateringbedrijf maak, kan ik het ook als kant-en-klaar product aanbieden.

Vandaag heb ik het gerecht thuis nog maar een keer gemaakt omdat ik zaterdag vergeten ben om foto's van de gerechten te maken. Nu had ik geen pompoen meer en heb ik dit vervangen door winterwortel in dunne plakjes gesneden, ook prima alternatief en met hetzelfde kleureffect.

Recept roergebakken palmkool met rode ui en winterwortel of pompoen
Ingredienten:
Palmkool
1 rode ui

Pompoen of winterwortel
scheut olijfolie
groentebouillon

Bereiding:
Snij de pompoen of wortel in kleine stukjes, zodat ze snel garen. De schil van de pompoen gewoon lekker laten zitten, geeft extra kleur en smaak en wordt gewoon ook zacht.
Snipper de ui
Haal de nerf uit de gewassen palmkool en snij deze bladen fijn.
Doe een scheut olijfolie in een koekenpan of wok, verwarm het en voeg de ui toe.
Even bakken en dan de andere groenten erbij.
Als je ziet dat er te weinig vocht in de pan zit, doe er dan een scheut groentebouillon bij.
Het is met een minuut of zeven gaar.
Ik heb er dus nog stukjes seitanworst aan toegevoegd, deze is al gaar en hoeft alleen verwarmd te worden.
Als je vlees eet kun je ook samen met de ui stukjes worst toevoegen.

Ik heb dit geserveerd op zelfgemaakte tagliatelle met een schepjecrème fraiche, maar ook hiervoor geldt, het zal ook prima smaken bij gekookte aardappels, rijst, linzen of quinoa. Doe lekker wat je in huis hebt en geniet van deze snelle maaltijd.

Eet smakelijk!
Bron: Hanny natuurlijk
Deze week kan het volgende geoogst worden:

- pompoen
- sperzieboon of pronkboon
- palmkool
- snijbiet
- pattison of courgette (voor degenen die vorige week niet gehad hebben)
- groenlof

In de kruidencirkel staan nog veel verschillende kruiden. Op het land kan selderij en peterselie geoogst worden.
En er zijn nog dahlia's en zonnebloemen. Ook van de bloemen van de aardpeer mag geplukt worden (ze staan helemaal achteraan op de tuin). Vergeet ook de bloemen van de Oost-Indische kers niet. Ze smaken heerlijk.

Deze week kan er voor het laatst op donderdag tot 20.00 uur geoogst worden.
Vanaf volgende week hebben we de volgende oogsttijden:
- donderdag van 10.00 tot 16.00
- vrijdag van 13.00 tot 16.00
- zaterdag van 9.30 tot 15.00

Tot ziens op de tuin!
deze week 38 oogsten op wtg:

knolselderij
groene savooie kool
aardappels
pompoen
sjalotjes
bosje kruiden

groet van het tuinteam
Wat was het leuk om 'live' te koken op Leyduin, het weer speelde goed mee en hoe fijn is het om direct feedback te krijgen op mijn gerechten. Ik heb er enorm van genoten, kijk uit naar een volgende keer en hoop dat er ook af en toe reacties komen op de recepten die ik op het blog plaats.
De groenten die met zoveel aandacht en liefde geteeld worden op de tuinen verdienen in mijn ogen ook recepten die met dezelfde kwaliteiten zijn gemaakt, daarom ben ik er geen fan van om recepten te kopiëren uit andere bronnen, iedereen kan in mijn ogen makkelijk zelf ook even op google zoeken naar inspiratie.

Groenlof informatie:
De plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Het lijkt een beetje op Chinese kool of Romeinse sla. Groenlof kan wel 2 kg zwaar worden.Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt, bijvoorbeeld als stamppot of in een gemengde groene salade. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in, het is behoorlijk bitter.
Vers geoogste groenlof blijft enige tijd goed in de koelkast.

Op verzoek van velen afgelopen zaterdag, hier als eerste het recept voor de groenlof gevuld met humus van rode biet.

Gevulde groenlofrolletjes met bietenhumus
Gevulde groenlofrolletjes
Ingrediënten
groenlof
100 gr rauwe kikkererwten (of 200 gr uit pot of blik)
stukje kombu
2 - 3 bietjes
3 el tahin
1 teen knoflook fijngesneden
sap van ½ citroen
1 el shoyu (sojasaus)
optioneel: 2 umeboshi pruimen (ontpit) - zo niet dan iets meer shoyu toevoegen
1/4 tl komijnzaad gemalen
100 gr pecannoten gehakt

Bereiding avond van te voren:
Zet de rauwe kikkererwten in de week in koud water.

Bereiding dag zelf:
Kook, stoom of rooster de bieten tot ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte ongeveer 30 minuten. Hou de bieten wel heel zodat de smaak goed behouden blijft.
Kook de kikkererwten in schoon water met stukje kombu tot ze gaar zijn, ongeveer 45 minuten.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg als het kookt een schep zout toe en blancheer de groenlofbladen door ze in het kokende water te doen en eruit te scheppen als het water weer gaat koken. De donkere bladen kunnen iets langer in het water blijven dan het lichtere binnenste blad.
Droog de bladen tussen keukenpapier.
Doe alle ingrediënten behalve het groenlof en de pecannoten in een keukenmachine en pureer.
Controleer de smaak, voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe.
Als de massa te droog is kun je wat kookvocht van de kikkererwten of een scheut olijfolie toevoegen.
Meng er de gehakte pecannoten door.
Snij de bladen groenlof in de gewenste grootte.
Leg groenlof neer, doe er een schep bietenhumus op en rol op, zijkanten naar binnen en dan oprollen.
Eet smakelijk!

Tips/variaties:
- Je kunt de humus ook met een staafmixer pureren.
- Humus kun je maken van alle soorten peulvruchten, dus heb je geen kikkererwten in huis maar bijvoorbeeld wel witte bonen, gebruik deze dan.
- In plaats van biet, kun je ook kiezen voor wortel, paprika of bijvoorbeeld pompoen. Het leuke van humus zelf maken is dat het zo makkelijk is en dat je eigenlijk een wereld aan mogelijkheden hebt. Specerijen, kruiden, peulvruchten, kies wat je lekker vindt en varieer :)

Umeboshi info:
Dit ingrediënt heb ik leren kennen tijdens het onderdeel macrobiotisch koken van mijn koksopleidingen. Het is een kostbaar ingrediënt maar volgens de Japanse inzichten is het meer een medicijn dan een voedingsmiddel:
Umeboshi is een Japanse pruim die in zeezout wordt ingelegd en daarna gedurende 3 à 4 dagen tijdens de heetste zomerdagen gedroogd wordt. Na dit drogen wordt de ume-pruim nogmaals ingelegd met shiso-blad (deze geeft de rode kleur aan umeboshi).* De Ume-pruim is eigenlijk meer een abrikoos
* bevordering van opname van calcium en andere mineralen
* ontzurende werking o.a. van melkzuur in de spieren
* ontgiften
* bevorderen van de spijsvertering
* helpt tegen misselijkheid en bij reisziekte

Eet smakelijk!
Bron: Hanny natuurlijk





LEYDUIN


Winterrogge ingezaaid 6 september...




....en de eerste blaadjes laten zich al zien op 13 september

( de kastanjes zijn niet gezaaid, maar gevallen uitde bomen langs de bosrand)

Ton

Deze week hebben we op WTG de groenbemester Winterrogge gezaaid, breedwerpig
en daarna enigszins onder gewerkt met de wiedeg achter de trekker.
Omdat de vogels dit graan zo lekker vinden moeten we er wel netten overzetten.
Dat was een hele klus.










Verder zijn we alweer bloemenzaden aan het verzamelen voor volgend jaar, bijvoorbeeld de korenbloemen,calendula en lathyrus.
Annette help elke week in de bloementuin, heel fijn!


De boerenkool zet goed door in de groei, de savooie doet z'n best om een dikke krop te maken en de palmkool groeit na het oogsten weer mooi aan.
We hebben deze week gezaaid: veldsla en rucola




Zaterdag hadden we twee rondleidingen op de tuin, de leden van de Partij van de Dieren was er in grote getale en twee studiegenoten Warmonderhof van Marijke, die geinteresseerd zijn in de Pergola-tuin en speciale interesse hadden voor de knolselderij!




De te oogsten Patisson van deze week riep nogal wat vragen op wat ermee te doen,
op Odin Recepten kan je veel receptjes vinden!

Het WTG Tuinteam



Wie vindt het leuk om achter onze kraam te staan op het wijkfeest Ramplaan op zaterdag 20 september a.s. in de middag.

Naast wat verkoop van groente zoals pompoenen is je taak het geven van informatie over het werk van stichting De Nieuwe Akker met haar tuinderijen.
Hiervoor zijn folders en flyers aanwezig.

graag opgeven bij Erik
06-16898282 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zaterdag 27 september is er weer een oogstfeest voor alle deelnemers en vrijwilligers van onze tuinderij.

zet alvast in je agenda: van 10.00 uur- 14.00 uur.

het programma volgt binnenkort

(wie nog een leuke bijdrage, activiteit weet en kan uitvoeren laat even horen aan het tuinteam)

Met groet,
Erik, Marijke en Yolande