Deze week kan er op de moestuin Leyduin op donderdag tussen 09.00-17.00 uur en zaterdagochtend tussen 09.30-13.00 geoogst worden:


. een keuze tussen venkel of paksoi, dus 1 van de 2

. een keuze tussen raapsteeltjes of spinazie

, dus 1 van de 2

. een kropje sla

. een bosje stengelknoflook

. een bosje bieslook

. rucola


Bekijk ook regelmatig onze blog voor interessante (oogst)berichten blog.denieuweakker.nl.

Vanaf volgende week 23 zullen de oogstberichten alleen nog op het blog worden geplaatst.
Zet het blog voor het gemak in je favorieten!

Deze week kan er op de woensdagmiddag tussen 13.00-17.00, donderdag tussen 09.00-17.00 en zaterdagochtend tussen 09.30-13.00 worden geoogst:


. stengeluitjes

. kropje sla

. kropje andijvie


Bekijk ook regelmatig onze blog voor interessante (oogst)berichtenblog.denieuweakker.nl.

Vanaf volgende week 23 zullen de oogstberichten alleen nog op het blog worden geplaatst.
Zet het blog voor het gemak in je favorieten!

Er is momenteel heel veel werk te doen op de tuin. Vanaf morgen zal er 6 dagen in de week een tuinder aanwezig zijn : maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagochtend Erik, donderdag Marga, vrijdag Stefan. Als je zin en gelegenheid hebt om te komen helpen, heel erg graag.


Als je een van de dag(delen) kunt komen is het fijn als je om 09.00 (za:09.30) of 13.00 uur bij de schuur kunt zijn. De tuinder kan dan met iedereen het werk van die dag doornemen en verdelen.


Voortgang van het Leifruit project




Onder deskundig oog

Er is tot nu toe een bedrag van € 990,00 binnengekomen.
Hiermee kunnen we al aardig wat realiseren.
We hebben eikenhouten planken aangekocht die nu door André – één van onze zeer gewaardeerde vrijwilligers – in latjes voor het rekwerk aan de muur worden verzaagd: zo’n 350/400 latjes, een hele klus.







Ivana en Ineke zijn samen met Peter de Jong en Fred v.d. Hengst van het Manpad een middagje op stap geweest naar Ochten in de Betuwe om leifruit te gaan bekijken.

3 van deze waaiervormen

Er zijn 5 grote leivormen van verschillende rassen uitgekozen die ze voor ons reserveren. Het zijn allemaal peren: 2 waaiervormen zijn comtesse d paris, 1 waaiervorm is de bon louise d averanches, een vierarmige vorm is de beurre perpetuel en een driearmige vorm de bergamotted.
Op de rest van de muur gaan we zogenaamde snoertjes zetten, die we zelf in een door ons gekozen vorm kunnen laten groeien. Snoertjes zijn geënte stammetjes van 1 á 2 jaar oud die je nog kan leiden in de vorm die je hebben wilt.
Dit alles zal in november pas overgeplant kunnen worden.



Deze mooie vierarmige vorm is ook aangekocht
om midden op de lange muur te plaatsen.
Dit is de beurre perpetuel

In de loop van de zomer gaan we het latwerk aan de muur bevestigen en daarna moet er nog een strook grond voor de muur afgegraven/onkruid vrij en met nieuwe aarde gevuld worden.




Dit is een vorm van leipeer die wij zelf willen gaan opkweken van snoertjes tussen de grotere vormen die al aangekocht zijn.


U ziet er is al heel wat in werking gezet en aangeschaft, maar we zijn er nog niet.

Donaties blijven dus van harte welkom




Het oogstseizoen is weer begonnen. Het is een drukte van belang op de zaterdagen op Leyduin met oude en nieuwe deelnemers. We proberen zoveel mogelijk om de nieuwelingen wegwijs te maken en te instrueren over de manier van oogsten van de diverse gewassen.

Toch merken we dat er niet altijd geoogst wordt op de manier zoals wij het graag zien! Vandaar dat we oogstlessen gaan publiceren op de blog.

Hier is oogstles numero 1:



OOGSTLES NR 1




De bieslook bloeit. Van bieslook kan je ook de bloemetjes eten.


Net als bij de rucola zagen we dat er hele planten waren afgesneden. Dat oogst wel makkelijk maar is niet de bedoeling! Het duurt heel lang voordat de plant weer uitgroeit. Wat je doet bij bieslook: Je pakt een bosje steeltjes aan de rand van de plant, maximaal een zesde van de hele plant maar liever minder en snijdt die af. Dat is voldoende en dan kunnen we het hele jaar door van de planten blijven oogsten.




Bieslook zal in het vervolg niet meer op de oogstlijst staan. Heb je

stengeltjes nodig, dan kan je die afsnijden. Maar alleen als er

voldoende overblijft voor de andere deelnemers!

Bij twijfel: vraag het aan wie de schuurdienst heeft.




Radijsjes


Radijsjes trek je aan het loof uit de grond. Check voordat je dat doet of het knolletje al groot genoeg is door wat aarde weg te vegen. Zo niet: lekker door laten groeien! We zagen wat uitgetrokken kleine knolletjes liggen, die groeien niet meer door…






Raapsteeltjes



We zien dat de raapsteeltjes afgesneden worden. Dat kan….maar het is slimmer om ze met wortel en al uit de grond te trekken. Daar is maar weinig kracht voor nodig. Raapsteeltjes blijven langer vers als je ze met wortel en al oogst. Je kan ze zelfs in een potje met water zetten.






Rucola

Op deze foto zie de de rucolaplant. We zagen tot onze schrik dat van een aantal planten alle blaadjes afgesneden waren! Het duurt dan heel lang voordat de rucola opnieuw uitgroeit. Net zoals bij bieslook is het de bedoeling dat je van een plant een bosje blaadjes afsnijdt van de buitenlant. De binnenkant laten staan! Daar zijn de blaadjes nog klein, die mogen doorgroeien. Vanuit het hart van de plant komen er telkens nieuwe blaadjes bij.





Bosuitjes


Bosuitjes trek je ook aan het loof uit de grond, dat is wat harder trekken dan bij radijsjes, maar het gaat best. Nu lijkt het alsof het uitje rot is, maar….dat is niet zo. Het oude uitje zit er alleen nog omheen. Wat je doet: je schuift het van boven richting wortel naar beneden et voila: daar is de mooie witte bosui.




Op de afgelopen zaterdag kwamen weer veel nieuwe deelnemers voor het eerstkennismakenop de stadstuinderij WTG en hun oogst ophalen.

Deze week was er nogmaals : raapstelen en stengeluitjes en verder een mooi krop sla en spinazie.
Onder begeleiding van Joke, Marlies en anderevrijweiliggerskreeg iedereen uitleg hoe het op de tuinderij werkt. We zagen veel blije gezichten en kinderen die heel enthousiast met groente liepen te sjouwen.
Veel mensen hielpen ook een uurtje of wat mee aan het planten van nieuwe gewassen en schoffelen van de bedden.
Een gezellige werkdag met een klein zonnetje erbij.









Deze week kunnen er raapsteeltjes geoogst worden.
Hier een recept van Hanny:


Raapsteeltjes zijn echte lentebodes, al zou je het aan het weer op dit moment niet zeggen. Ze zijn het loof van meiknolletjes en hebben een licht peperige en beetje pittige smaak, eventueel kun je recepten met raapsteeltjes ook vervangen door spinazie of rucola, of een combinatie van deze.


Verwerk de raapsteeltjes zo snel mogelijk na het oogsten, dan zijn ze nog lekker knapperig . Als ze geoogst zijn met de worteltjes er nog aan, kun je ze in een pot met een laagje water koel wegzetten, op deze manier zijn ze nog maximaal 2 dagen houdbaar.


Raapstelen zijn lekker in een salade met een kaassoort naar keuze, ze combineren goed met veel soorten kaas, van geitenkaas, ricotta tot oude boerenkaas en een dressing met mosterd.


Een andere mogelijke bereiding is in de vorm van een tortilla:


Tortilla met raapsteeltjes


Ingrediënten voor 4 personen

150 gr. raapstelen 50 gram (spelt)meel

2 sjalotjes gesnipperd4 eieren

1 teen knoflook fijngehakt 2 eetlepels (soja)melk

3 eetlepels olijfolie 50 gram geraspte (geiten)kaas

handje gehakte kruiden naar keuze bv. bladpeterselie, munt, bieslook, kervel of brandneteltoppen.

zout en peper naar smaak


Bereidingswijze

Verhit de oven tot 160 graden C.

Snij de wortels weg.

Was de steeltjes in ruim koud water en laat ze uitlekken of droog ze in de slacentrifuge en snij ze fijn.

Fruit de sjalotjes en knoflook in 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.

Bak de raapstelen kort mee.

Laat het geheel afkoelen.

Van meel, eieren, melk en 1 eetlepel olijfolie een stevig beslag maken.

Schep de kaas, kruiden en peper en zout erdoor, en voeg het raapstelenmengsel toe.

Neem een ruime schaal en vet deze in, giet het beslag erin en laat gaar worden in de oven.

Na ongeveer 10 - 15 minuten is de tortilla klaar om geserveerd te worden.

Eet smakelijk!


Tips

Lekker in combinatie met bijvoorbeeld een aardappelsalade.

Groenten die goed combineren met raapstelen zijn bospeen, champignons, kropsla, radijs en venkel.


Bron

Hanny natuurlijk


Deze week 21, zal er op de moestuin geoogst kunnen worden op donderdag 09.30 - 17.00 uur en zaterdagochtend 09.30 - 13.00 uur.


Te oogsten zijn:

. ijssla

. raapsteeltjes

. stengeluitjes


Neem zelf een tas of zakje mee.


Deze week kunnen jullie raapstelen, stengeluitjes, restje radijs en een kropje sla komen oogsten op


de woensdagmiddag 13.00 - 17.00 uur, donderdagen 09.30 - 17.00 uur en zaterdagochtend 9.30 -13.00 uur.


Kom als het even kan lopend of op de fiets naar de schuur want de parkeergelegenheid rondom het land is beperkt. Neem ook zelf een zak of tasje mee.

Ik heb de hele dag als zeer positief en gezellig ervaren. Schitterend hoe ook de kinderen er door de ouders bij betrokken worden. De blije gezichten. Hoe het ook gladjes verliep allemaal.
Voor mij en mijn vrouw een oprecht positieve ervaring. Hulde.
Ook de middag over het mest preparaat vond ik mooi en leerzaam. Dank.
We gaan er nu de ruimtes bijna af zijn een groots en goed geheel van maken waar ook de hulpbehoevenden graag komen!!!
M.v.g. Ad en Cyntha.

P.s.: de raapstelen waren heerlijk!!!













Foto's Ton Apon


FOTO REPORTAGE PREPARATENMIDDAG STADSTUINDERIJ WTG 18 MEI

Inloogen voor foto's van Ton Apon
https://plus.google.com/photos/116502517959705017678/albums/5879703811363865297?authkey=CM2kqPenoLfI4gE