Hanny natuurlijk



Mag ik me even voorstellen?


Ik ben Hanny Tibboel en volg naast mijn werk als dermatologisch schoonheidsspecialiste een opleiding natuurvoedingskok aan de Groene Kookacademie.


De uitgangspunten van deze opleiding zijn biologisch en vegetarisch koken op een smaakvolle manier met een aansprekende presentatie. Onderdeel hierbij is het zelf schrijven van recepten en het verzorgen van kookdemonstraties.


In dat kader heb ik aan de Groene Akker aangeboden om passende recepten te maken voor de te oogsten groenten (wij zijn sinds vorig jaar deelnemer).


Verder hoop ik in de loop van de zomer ook een of meerdere keren een kookdemonstratie in de schuur te geven. Suggesties en feedback zijn altijd van harte welkom.


Hanny Tibboel

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



A.s. zaterdag kan er paksoi geoogst worden op Leyduin.
Hier een recept van "Hanny natuurlijk":

Paksoi met paddestoelen, gember, lente ui en boekweit noedels


Ingrediënten voor 4 personen

1 ons shii-take paddestoelen 2 lenteuitjes

1 grote of 2 kleine struiken paksoi 1 eetlepel sesamolie

2 ons boekweit noedels1 eetlepel mirin

2 eetlepels olie of kokosvet 2 eetlepels sojasaus

3 tenen knoflook2 eetlepels koriander

1 eetlepel vers geraspte gember1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

1 rode of groene peperzout


Bereidingswijze

Breng een pan met ruim water aan de kook.

Verwijder de stelen van de paddestoelen en snij de hoedjes in reepjes.

Was de paksoi en snij deze in reepjes.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm in een andere pan de olie of het kokosvet, doe de shii-takes erbij en een 1/4 theelepel zout. Sauteer gedurende 4 minuten, voeg knoflook, gember, pepers en paksoi toe en sauteer 2 minuten.

Giet de noedels af in een zeef.

Doe het gas onder het groentemengsel laag en voeg de lente uitjes, sesam olie, mirin en sojasaus toe. Doe de noedels en de koriander erbij en meng snel door elkaar.

Breng op smaak met zout indien nodig en strooi de geroosterde sesamzaadjes erover.

Eet smakelijk!


Tips

· Mirin is japanse kookwijn, te koop bij toko, natuurvoedingswinkels of grotere supermarkten. Het bevat minder dan 1% alcohol en is zoet van smaak dus niet te vervangen door reguliere wijn, het wordt ook gebruikt bij het maken van sushi.

· Boekweitnoedels of soba koop je bij een biologische winkel of gewone supermarkt. Ze zijn te vervangen door volkoren pasta maar dan mis je het verfijnde smaakeffect.

· De stelen van de paddestoelen kan je gebruiken voor een groentebouillon.

· Je kunt in plaats van paksoi ook kiezen voor een andere groente zoals bijvoorbeeld Chinese kool.

· In plaats van shii-take paddestoelen kan je ook kastanje champignons of oesterzwammen gebruiken.


Sauteren

Sauteren is op een hoog vuur snel bruin braden. Het heeft veel weg van roerbakken.

Met weinig olie of boter wordt het product snel gegaard. Door het snelle verhitten krijgt de olie of boter nauwelijks tijd om in de ingrediënten te trekken. De producteigen stoffen gaan hierdoor minder snel verloren.

Het verschil tussen roerbakken en sauteren is klein: bij sauteren schud je de (koeken)pan heen en weer en bij roerbakken roer je met een keukenspatel door het voedsel in de wok of wadjan.


Bron

Hanny natuurlijk


Na een lange periode van koude kunnen we jullie uitnodigen voor een eerste kleine oogst van onze stadstuinderij WTG op zaterdag 18 mei a.s.


Tussen 09.00 en 13.00 uurkunnen de liefhebbers een klein bosje raapsteel met stengeluitjes en een paar radijsjes komen oogsten.


Bij de schuur zullen we jullie ontvangen en wijzen we de weg.

Op de tuinderij hebben wij mesjes om te oogsten. Een zakje graag zelf meenemen.


Of we de week daarop een oogst kunnen aanbieden hangt erg af van groeizaam weer de komende tijd,dus daarover krijgen jullie uiteraard opnieuw bericht.

Na een lange periode van koud weer kunnen we jullie uitnodigen voor een eerste oogst van de moestuin Leyduin op zaterdag 18 mei a.s.


Tussen 09.30 - 13.00 uur kunnen jullie een eerste bosje raapstelen met wat stengeluitjes oogsten en uit de kas ook een kropje sla en paksoy.


Op de moestuin hebben we mesjes voor het oogsten. Een zakje graag zelf meenemen.


Onze nieuwe deelnemers heten we van harte welkom bij de schuur en vandaaruit zullen we jullie wegwijs maken op het land.


Of er de week daarna ook geoogst kan worden zal erg afhankelijk zijn van groeizaam weer de komende tijd. Daarover krijgen jullie uiteraard opnieuw bericht.




Op Hemelvaartsdag en zaterdag 11 mei zijn we met een leuk clubje aardappels gaan poten op de "geleende" pootmachine van collega Sijmen.
Er zijn kisten vol gepoot van de biologische aardappel Raya, West-Frieslander en Agria.

Een deel van de opbrengst van deze oogst stellen we beschikbaar via het concept Vriendentuinen aan de voedselbank vanHaarlemen omstreken.

Dankzij de samenwerking met Landzijde gaan we gezonde groente telen met enkeletientallenboeren uit de regio voor dit goede doel.




Ook de drie stagaiares van de BD-Opleiding Warmonderhof die vallen onder Erik's begeleiding waren van de partij. Yvana op de tractor en Marijke en Yolande hier druk met het pootwerk.
Foto's van Marijke Droog

Leifruit en Leyduin


Aan de deelnemers van Leyduin. Maart 2013


Erik heeft gevraagd of ik het project voor het leifruit wil gaan coördineren.

Dat was geen moeilijke keuze. Leifruit heeft iets bijzonders en is iets wat bij Leyduin hoort.

Bij de aankoop en verzorgen hiervan worden wij begeleid door Peter de Jong, boswachter met

een grote kennis van fruit en Fred v.d. Hengst van het Manpad, dé specialist op dit gebied.


Naast de aanschaf voor het leifruit, is er ook geld nodig voor de leidraden/houten raster en aarde.

Over de hele muur wordt een strook afgegraven en met nieuwe aarde plantklaar gemaakt.

De muur wordt “bekleed “ met ’n houten raster of leidraden. Dit is een mooie klus om in de loop van deze zomer te doen. Wil je hierbij helpen, je bent welkom.


Het leifruit willen we volgende maand gaan bestellen, zodat het van het najaar kan worden aangeplant .

De hoeveelheid leifruit die we kunnen kopen hangt af van de donaties die we krijgen.

We schatten dat we voor de hele muur ong. € 1200,-- / € 1300,-- nodig hebben.

Er is al € 965 aan donaties binnen gekomen.


Op ons blog zal een apart kopje komen over het leifruit, zodat je kunt volgen wat er in de loop van de zomer aan vorderingen plaats vindt. Als in het najaar het leifruit gaat worden aangeplant, zijn de donateurs van harte welkom om mee te planten.

Doe je ook mee ?????Iedere euro is welkom !!!!!!!!!

Maak het bedrag dat je wilt doneren over naar rekening 39.03.86.537 , stichting de Nieuwe Akker

onder vermelding : Leifruit.



Met vriendelijk groet,

Ineke Meier

Tuinteam

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.





















foto's Ton Apon





foto's Ton Apon





foto's Ton Apon
Het platform Haarlem Groener heeft afgelopen zaterdag een fietstocht georganiseerd langs een aantal plekken metstadslandbouwin Haarlem. Op onderstaand kaartje zie je een aantal plekken die de moeite waard zijn om ook zelf eens langs te gaan. De paarse gebieden zijn mogelijke, de oranje en groene zijn al bestaande stadslandbouwgebieden.


Voor meer info over het werk en denieuwsbriefvan Platform Haarlem Groener kijk ook eens op : www.haarlemgroener.nl
 
 
Erik vormt nu samen met zijn collega's Marga en Stefan de zorgboerderij activiteiten.
Sinds 1 april zijn we voor de Stadstuinderij WTG aangesloten bij de organisatie Stichting Landzijde.
Deze al jaren goed draaiende organisatie voor zorgboeren uit de provincie Noord Holland heeft ruim 80 aangesloten zorgboeren. Erik was op zijn vorige werkplek zorgtuinderij Land en Boschzigt in 's Graveland ook al aangesloten en heeft al vier jaar naar alle tevredenheid met hen gewerkt. Stefan heeft ook een eigen zorgproject in Badhoevedorp en is ook aangesloten.
Dankzij de krachten bundeling en het streven naar een professionele bedrijfstak die in de toekomst plekken kan bieden voor zorgvragers die vallen onder de nieuwe wet WMO, kiezen wij voor een gedegen partner als Landzijde.
Voor meer informatie kijk op : www.landzijde.nl