burendag 2015

 

UITNODIGING aan buren en wijkbewoners rondom De Blinkert

 

Vrijdag 25 september a.s. Burendag op de Stadstuinderij WTG

 

Buren en wijkbewoners zijn van harte welkom voor een gezellige en, voor wie wil, actieve middag op Stadstuinderij WTG. Neem een kijkje achter de schermen van onze bijzondere tuin of help een handje mee om onze locatie nog mooier te maken! 

 

Van 12.00 tot 16.00 uur zijn er diverse kraampjes van onder andere Banketbakkerij D&P en van Stichting de Nieuwe Akker met groente en bloemen. Er wordt deze middag gewerkt aan de zandbak bij de bloementuin en de paardenbak. Wilt u een handje helpen? Dan bent u van harte welkom. U kunt natuurlijk ook gewoon langskomen om uw buren en wijkgenoten te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee van onze sponsor DE of een stukje huisgemaakte taart te proeven.

 

burenda 2015 logo

 

De Stadstuinderij bevindt zich in het Westelijk Tuinbouwgebied, waar vroeger de groenten van Haarlem werden geteeld. De biologisch-dynamische moestuin is voor mensen met én zonder zorgvraag. Voor een vast bedrag per teeltjaar kunnen buurtbewoners deelnemer worden. Deelnemers kunnen iedere week eigen groenten komen oogsten of op vaste tijden werken op het land onder leiding van een tuinder. De tuinderij is een gezamenlijk initiatief van stichting De Nieuwe Akker, gemeente Haarlem, SHDH locatie woon/zorgcentrum De Blinkert en de familie Demmers.

Enige tijd geleden is de vernieuwde website in gebruik genomen. Hier is hard aan gewerkt, maar de tijd ontbrak nog om een apart Fotoalbum te creëren. Binnenkort zal hiermee worden begonnen, maar intussen wil ik je toch laten genieten van de voortgang op de moestuin. Verslagen van de afgelopen maanden kun je bekijken door bovenin deze pagina te klikken op Nieuws en vervolgens op Foto's. Het meest recente album vind je bovenaan, evenals een apart verslagje over de poezen. Om een mooi verloop van de seizoenen te zien is het aan te bevelen wat meer naar onderen te beginnen bij de maanden januari/februari. Samen geven de albums een goed overzicht van de groei en bloei van gewassen en bloemen, dierenleven en het vele werk van de tuinder en de vrijwilligers. Veel kijkplezier.

Ton Apon (deelnemer, vrijwilliger, fotograaf)

Op Moestuin Leyduin vind je veel goudsbloemen. Het is een makkelijke plant die zich, onder normale omstandigheden, zelf uitzaait. De bloemen draaien met de zon mee en bij regen blijven zij dicht.

De goudsbloem heeft een medicinale werking. Iedereen kent wel de Calendulazalf. Op 13 september kan je leren hoe je die zalf zelf kan maken. Eerst worden de bloemen geplukt daarna met olie en bijenwas tot een mooie zalf verwerkt.

Tijdens de workshop kan je ook thee laten proeven van verschillende (geneeskrachtige) kruiden en vertelt Coriie Kamps over hun werking.

De workshop begint om 11.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. De kosten bedragen € 15,00 per persoon inclusief koffie en thee en materiaalkosten.

Aanmelden bij Corrie Kamps (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-38437740)

 

Op 12 en 13 september zijn de open monumentendagen. Op Moestuin Leyduin houden we dan ook open dagen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de moestuin of om als je de tuin al kent gewoon lekker langs te komen. We zijn open van 10.00 tot 15.00.

Er zijn lekkere hapjes, er is uitleg over de tuin en alvast aanmelden voor 2016 is ook mogelijk.

DSC 0345Vandaag in de regen weer 10 kratten vol met gezonde goede groenten geoogst voor de Voedselbank Haarlem e.o. Zoals iedere maandag komt een bus de kratten halen en wordt de groenten dinsdag verdeeld over de afhaalpunten in de omgeving. 

Een mooie activiteit om met elkaar te oogsten en ook met hulp van de dagbesteding schoonmaken van de groenten geeft veel voldoening. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0346

 

 

De kersen uit de Betuwe van Fruitbedrijf FRUITWEELDE van vorige week waren erg lekker, er was veel enthousiasme voor.

De oogst van deze week gaat iets tegenvallen, maar de mensen die al besteld hebben vorige week krijgen zeker hun kersen.

Voor de andere geinteresseerden: je kan bestellen via het emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dan hoor je wel van haar of er nog voorraad is.

                                                                    1 kilo voor 5 euro

 

Stadstuinderij WTG - Tuinder Marijke

Achter de schermen hebben we er maanden aan gewerkt, maar we kunnen het harde werk nu delen met het publiek. De Nieuwe Akker heeft een nieuwe website. Op onze site vind je nu alle informatie over De Nieuwe Akker, de tuinderijen en onze andere activiteiten overzichtelijk bij elkaar. Het oogstbericht is direct vanaf de site te vinden, onder het tabje van de eigen tuinderij. 

 

Naar buiten toe willen we met onze nieuwe website een frisse aanblik bieden. Voor de vrijwilligers van De Nieuwe Akker en de tuinders betekent het dat ze veel eenvoudiger informatie online kunnen plaatsen, zodat het bijhouden van de site sneller gaat. 

 

Stadstuinderij WTG week 29 OOGSTBERICHT

De oogst is deze week weer enorm, alles groeit zo goed en het is mooi om
sommige groentes ook op het hoogtepunt te kunnen oogsten zoals de venkel!
Als de oogst te groot is voor u kunt u ook dekeuze maken om niet alles mee te
nemen...

Naast het oogstbericht krijgt u vanaf nu ook elke week iets meer informatie over de
te oogsten groentes en over de manier van oogsten en soms een extra recept.

* courgette
* doperwten, capucijners en tuinbonen
* gele snijbonen (uit de kas)
* prei
* sla (rood of groen, graag alleen de grotere, dan kan de rest nog doorgroeien)
* bos wortels (3 kleuren: oranje, geel en witte wortel)
* rode biet
* venkel
* palmkool
* rammenas
* 10-tal aardbeien en een trosje zwarte bessen

Oogsttips:
De erwten, capucijners van onder naar boven de dikke peulen oogsten.
De tuinbonenplanten mogen ook deze week eruit getrokken worden, alle bonen eraf
halen en de planten op de afvalhoop op het bed graag.
Bij de tuinbonen een paar takjes bonenkruid uit de kruidentuin.

Wortels: we hebbendit jaar 3 kleuren wortels, ze smaken alle drie iets anders, wel
allemaal lekker zoet. Oogsten met de riek, want anders trek je het loof eraf en blijft de
wortel in de grond zitten. Ook het loof kan je eten, bijv. pesto van maken, zie recepten.


Palmkool: pluk de onderste/grote bladeren van de plant. Palmkool/aardappelsoep is
een heerlijk gerecht van deze groente.

Rammenasis een hele oude groente. Je noemt het ook wel zwarte radijs.


Het is de radijs met de meest genezende werking (zie google..)
Daar kan je ook recepten vinden, maar je kan de rammenas gewoon raspen en in
dunne plakjes eten. Oogsten net als een rode biet.

Venkel kan je net boven de grond afsnijden, onder de bolling van de venkelknol.
Of anders in het geheel uit de grond trekken en alsnog het worteldeel eraf snijden.
Het loof kan je in de soep gebruiken.

Prei en Rode Biet met de riek oogsten.

De aardbeien zijn nu wel bijna op z'n end aan het komen, het was overweldigend de
laatste weken. De planten hebben na deze week ook weer rust nodig.
Neem graag een eigen bakje mee voor het fruit.

Deze week weer de normale oogsttijden:
woensdag en vrijdag van 12 tot 5 uur
zaterdag van half 10 tot 3 uur

Welkom en tot ziens,
Tuinteam WTG

EXTRA:

Tot slot een Basis Groentebouillonrecept gemaakt door Annemieke Waasdorp


Vegetarische groentefond maken van het overschot van het land
 
Wat is er een grote oogst van ons land zo midden in de zomer! Het resultaat is wel een koelkast vol met zakjes en een hoop afsnijsels die de GFT-bak ingaan. Dat hoeft niet! Hier komt een basisfond waar de groentensmaken in zijn gevangen en die je kan gebruiken om heerlijke soepen en sauzen van welke groente dan ook te maken; een bouillonblokje is niet eens nodig als je maar voldoende zout aan de soep toevoegt (maar het blokje mag wel hoor).
 
Smaakmakers nr 1
 
· 1 theekop gedroogde paddenstoelen (kijk uit: soms zijn ze erg zanderig en dan moeten ze gewassen worden)
· 2 vellen nori of een stuk kombu ter grootte van een wijsvinger (dat is zeewier en geeft een hartige (umami) smaak aan de fond samen met de paddenstoelen)
· 2 cm verse gemberknol
· Laurierblad
 
 
Verzamel de smaakmakers nr 2
 
· Zoveel mogelijk loof van venkel, peterseliewortel, wortelloof, peterselie, prei en selderijsteeltjes, bleekselderijblad, knoflookloof, eigenlijk alles wat je anders weggooit; géén bietjes- en aardappelloof gebruiken
· Wortel, ui, een tomaat, peterseliewortel, pastinaak, 2 knoflookteentjes, eigenlijk alles wat er op dit moment te oogsten is. Wel moeten de nitraatrijke groente zoals snijbiet en spinazie niet in de fond meegetrokken worden.
· Was alles goed, zand in je soep is onverteerbaar
 
· Snij de groente in grove brokken en doe ze samen met smaakmakers nr 1 in een hele grote pan; giet hier water op tot de groente onder water staat ( je ziet: hier geen hoeveelheden maar het recept is afgestemd op wat je in de pan hebt verzameld aan groentes) en laat het langzaam aan de kook komen;
 
· 3 kwartier op laag vuur laten trekken; even laten afkoelen en dan de hele pan door een zeef gooien en de fond (het vocht) opvangen in een andere pan; de smaakmakers hebben hun werk gedaan, die gooi je weg want die zijn weliswaar vezelrijk maar smakeloos geworden. Voeg ruim zeezout en peper toe aan de fond en wees niet te voorzichtig (je wil niet weten hoeveel zout er in een bouillonblokje zit). De heldere fond kan je in bakjes en/of diepvriesstripvakjes invriezen voor later gebruik. Zet de gevulde zakjes met het stripje naar boven in de vriezer dan kan je ze later stapelen.
 
Of je maakt meteen courgette-venkelsoep met je zelfgemaakte groentebouillon!
 
Voor 4 personen als lunch of voorgerecht:
 
· olijfolie
· 1 vers uitje met loof
· 3 courgettes
· 1 venkelknolletje
· 6 takjes peterselie en selderij, een paar tijmblaadjes en hysop
· 5 eetlepels crème fraiche
· Fijngesneden verse kruiden
· Je eigen groentefond
 
Gereedschap:
Scherp keukenmes
Keukenmachine of staafmixer om te soep te pureren
 
· Snipper de ui en het loof. Snij de courgettes in blokjes en rasp de venkel heel fijn en verwarm een wok of een koekenpan met een flinke scheut olijfolie. Fruit eerst de ui en de venkel op een laag vuur in de pan en voeg dan de courgetteblokjes toe. Voeg twee soeplepels bouillon toe en dek de pan af met een deksel. Stoof dit op je laagste pit, teveel vocht geeft niet want het wordt soep!
·
· Snij de kruiden fijn. Doe de gestoofde groente in de keukenmachine en draai tot puree; daarna doe je 750 ml zelfgemaakte groentefond erbij en verwarm je de soep in de pan; zet de pan van het vuur en roer rustig de fijngesneden kruiden en de losgeroerde crème fraiche erdoor; wel op het laagste pitje want anders gaat de crème fraiche schiften (vlokken maken)
·
· een paar kruimels blauwe kaas in de soep is erg lekker!
 
 
Bon Appetit!
Inspectie van de appels op Moestuin Leyduin. Ze moeten nog even groeien.


We hadden hele grote koolrabi's te oogsten afgelopen 2 weken
 
 
 
De courgettes zijn onstuimig veel vruchten aan het geven,
en af en toegroeit een vrucht heel eigenzinnig
De rode incarnaatklaver staat nu mooi in bloei
En de dahlia's en de bloementuin staan mooi te pronken.
 

  • 20 blonde snijbonen (hele mooie)
  • 2 komkommers
  • 1 of misschien 2 courgettes
  • tomaten(ze zijn eindelijk rood en lekker !!)
  • bosje basilicum
  • takje bonenkruid
  • bosje kruiden
 
Er kan geoogst worden op:
zondag 12 juli 10/13 uur
woensdag 15 juli 12/16.30 uur
of als dit lukt kan geoogst worden op vrijdag van 9 tot 16 uur
Tot in de kas groetjes, Koen