Familie Overdevest uit Wassenaar ism Moezziez.nl brengen van de week een doos vol prachtige rode Miranda bollen voor jullie!
Netwerk bijeenkomst Haarlem Oogst op maandag 12 november in stadhuis Haarlem

foto door: Rogier Tan
Na een zeer goede presentatie in de raadszaal van onze (stichting De Nieuwe Akker) plannen voor stadslandbouw in het Westelijk Tuinbouwgebied door Yolande Koot heeft Erik een mand vol met biologische groente aangeboden aan de wethouder Rob van Doorn. Met dit cadeau laten we zien dat we biologische groente weer dicht bij de stad willen en kunnen produceren.

De wethouder heeft vervolgens aan de 100 belangstellenden; collega vakgenoten, ambtenaren, beleidsmakers van Provincie en gemeente, stadsgenoten en belangenpartijen en enkele boeren het volgende beloofd:
Hij zal zich sterk maken binnen de gemeente voor stadslandbouw. Over een half jaar hoopt hij in een vervolg conferentie ons weer terug te zien met gevorderde plannen en projecten.

Wij gaan ons hard maken om dit ook waar te maken. Jullie lezen binnenkort meer over onze vorderingen.

Met hartelijke groet,
Marlies, Martha, Yolande en Erik

Nu met foto's



Niet zo: en ook niet zo:


Maar zo! Elk blad apart afsnijden en de kruin laten staan



Dan blijft de plant doorgroeien. Ik las vandaag dat boerenkool wel tot februari geoogst kan worden! Ik ben benieuwd of dat bij ons ook gaat lukken.

BLOEMBOLLEN gevraagd voor Moestuin Leyduin

 

Ondertussen is het dan nu toch wel echt herfst geworden, met prachtige mistige ochtenden, vallende eikels en kastanjes, bronstige damherten en bomen in prachtige herfsttooi.
Op de voortuin staan de laatste bloemen nog prachtig te bloeien, maar binnenkort moeten de dahlia’s die nu nog staan te bloeien toch echt de grond uit om ze op te slaan voor de vorst invalt.

 

En dan zullen we moeten wachten tot er in het voorjaar weer nieuwe kleur in de tuin verschijnt.
Om dat tijdstip aanzienlijk te vervroegen en in februari/maart en april al van bloeiende bolgewassen te kunnen genieten is het nu de tijd om die bollen in de grond te stoppen.
Ook voor alle vliegende insecten, bv. de bijenvolken die we volgend seizoen op de tuin verwachten, zijn dit hele welkome en belangrijke bloeiers.
 
Daarom zijn we op zoek naar bollen! Wie wil er een zakje bloembollen doneren of wie heeft er bolletjes over en vindt het leuk om die in de tuin tot bloei te laten komen?
Sneeuwklokjes, krokussen, tulpen, narcissen tot alliums en keivitsbloemen en alles wat daar nog tussenin zit is van harte welkom. We geven de voorkeur aan EKO-bollen, hoewel de keuze daarin wel wat meer beperkt is.
De bollen kunnen de komende weken gebracht worden tijdens de openingstijden van de tuin, er staat een krat klaar in de schuur. Wij stoppen ze dan zo spoedig mogelijk in de grond.
Heleen, namens de bloemengroep.
Afgelopen woensdag hadden we een filmploeg en de kok Casper Burgi van het programma 'koffietijd" op bezoek. In het culinaire item stond dit keer koken met boerenkool in de belangstelling.
En ja wat is dan leuker om te oogsten samen met boer Erik op het mooie land van Moestuin Leyduin op het landgoed. De vers geoogste boerenkool werd direct in ons keukentje bereidtop het kooktoestel en door mij en de figuranten Isa met zoon Frank en de de kok Casper opgegeten. Het recept boerenkool metspaghettikomt ook op de blog. Het smaakte heerlijk.
Volgende week wordt het uitgezonden. Dus ga kijken !! het is wel onder koffie tijd.
foto Robbert Jan de Bruijne (LNH)

  • uitzending "koffietijd' Woensdag ochtend 7 november 2012,Bij RTL4( nog te zien via www.rtl4.nl naar programma koffietijd op 7-11-12)



Hier het recept: overgenomen van kok Casper Burgi
Siciliaanse Boerenkool.
Bij boerenkool denk je aan stamppot en worst, maar er zijn natuurlijk talloze andere manieren om boerenkool te serveren. Zoals deze Siciliaanse pasta-versie, met pepers, rozijnen en pijnboompitten, en boerenkool. Simpel, voedzaam en winters, precies wat je wilt van boerenkool, maar met een mediterrane twist en zo makkelijk dat het in elk keukentje te maken is!

500 g boerenkool, gewassen
500 g spaghetti
6 el goede olijfolie
3 teentjes knoflook, in dunnen plakjes
1 Spaanse peper, fijngesneden
75 g blanke rozijnen
150 g Pecorino of Parmezaan, geschaafd
100 g pijnboompitten, geroosterd
Snijd de boerenkool in repen. Kook de boerenkool in water met zout 10 min. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem of een wok. fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper op laag vuur. Voeg de uitgelekte boerenkool en de rozijnen toe en warm goed door. Breng op smaak met peper en zout. Meng de Spaghetti door de boerenkool. Voeg olijfolie toe en roer er op het laatst de kaas en de pijnboompitten door.
Eet smakelijk!
Het dak is eraf. De vloeren schoon , laat de bouwvakkers nu maar komen. Nog voor de winter hoopt het Landschap Noord Holland dat het gebouwtje wind en water dicht is.
In het voorjaar gaan we het inrichten voor een gezellige vergader en kantine ruimte.
Hier komen dan ook de sanitair voorzieningen.
We moeten nu het geld nog bij elkaar zien te krijgen voor de inrichting.

Een studiedag BD preparaten maken onder leiding van Michiel Rietveld van de Kraaybekerhof.

Op zaterdag 6 oktober hebben op uitnodiging van Ewoud van BD-tuinderij Vrij Waterland in Schalkwijk een tiental boeren uit Noord-Holland preparaten gemaakt voor  ieders bedrijf.
Ook ik was daarbij aanwezig en het was een inspirerende lezing en werkdag. We hebben allen gezamenlijk enkele preparaten gemaakt en gevuld.
Erik



studie groep BD preparaten



kinderen frank op de tractoren

Boerenkool oogsten


Dit keer geen plaatjes, alleen een beschrijving.

We zagen boerenkoolplanten waarvan alleen de stengel nog over was. Die gaat niet meer verder groeien….en dat is jammer.

Boerenkool oogst je op de manier van snijbiet: Van elke plant snij je één of twee mooie bladeren af. De onderste lelijke bladeren kan jer er ook afsnijden, maar die neem je natuurlijk niet mee, dat is alleen omdat de plant er dan mooier uitziet.

De bedoeling is dat er een mooie kruin overblijft die blijft groeien.



Postelein oogsten


Je ziet wel eens postelein in de winkel met de worteltjes eraan. Maar zo oogsten wij het niet. Postelein groeit namelijk door!

Je pakt met je ene hand de blaadjes van een plant bij elkaar en je snijdt het bosje af op ongeveer anderhalve centimeter boven het begin van de steeltjes. Dan blijft het hart van de plant zitten en kan die weer lekker verder groeien.

Veel plezier met oogsten!

Lenneke

Wil je eens -naast de mooie moestuin Leyduin- een ander stadslandbouwbedrijf bekijken dan kan je bijvoorbeeld naar Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht gaan . Of Caetshage in Culemborg.
Twee heel verschillende bedrijven, maar wat ze delen is dat ze biologische groenten, fruit, bloemen produceren voor de nabijgelegen stad. En dat combineren met sociale functies.

De Moestuin ligt aan de rand van Utrecht vlakbij het voetbalstadion aan een vrij drukke weg.Eenmaal in de tuin merk je daar niets meer van.
Er is een lunchrestaurant en winkel waar groenten, fruit uit de moestuin gebruikt wordt.
In de tuin werken ze met een grote groep zorgcliënten voornamelijk met een psychiatrische achtergrond. De tuinder kan met grote passie vertellen over zijn tuin, hoe prachtig het is om mensen weer op te zien bloeien in de vrije natuur.
Als je een feestje te vieren hebt ben je meer dan welkom. Zittend in de tuin of bij slecht weer in de kas geniet je van biologische drankjes en heerlijke (vegetarische) gerechten. Op deze manier komt er wat extra geld in kas om de teruglopende voorzieningen in de zorg wat te compenseren. www.moestuinutrecht.nl


In stadsboerderij Caetshage die deel uitmaakt van de ecowijk Eva Lanxmeer heerst een andere sfeer; wat minder bedrijfsmatig en meer met de voeten in de klei. De tuinder en zijn vrouw doen daar bijna alles samen; zelfs de groenteplanten worden opgekweekt uit zaad. 'Niet om het geld- Jongerius is veel goedkoper- maar omdat het zo prachtig is uit dat zaadje een plantje te zien groeien' aldus de tuinder. Omdat ze een groot terrein bebouwen en weinig menskracht hebben,doen ze in verhouding veel met machines.
In de tuin werken een paar zorgcliënten met een verstandelijke handicap onder begeleiding van de zorgboerin. Te horen aan het gezang en gebrul heeft ieder het goed naar zijn zin.
Ook is er een grote bloementuin met veel vaste planten, waaronder rozen. Prachtig maar erg veel werk vanwege al het onkruid dat in de planten groeit. Eénjarigen blijken praktischer in onderhoud.
Oogsten doen ze hier zelf om twee redenen. Ze zijn bang dat deelnemers planten beschadigen. maar nog belangrijker; wie zaait moet/mag oogsten. www.caetshage.org
Er zijn veel meer eetbare bloemen dan je denkt.
De bloem van de courgette of oostindische kers kennen de meesten wel. Maar het bloemetje van de grote springbalsemien, de gele blaadjes van een zonnebloem, een afrikaantje?
Ze zien er prachtig uit als garnering van rijst, salade en smaken ook nog lekker.

Hierbij een overzicht van eetbare bloemen die in september/oktober bloeien.

afrikaantje

kruidig, iets bitter

basilicum

basilicum

bieslook, chinese

lichte zachte looksmaak, mooie witte bloempjes

cichorei

iets bitter, fris, lekker in salades

cosmea

?

dropplant = anijsplant

zachtzoet, anijsachtig, lekker in salades en bij fruit

Fuchsia = bellenboom

friszurig

ganzebloem, gele

eet alleen de bloemblaadjes zonder wit. Blancheer de bloemblaadjes enkele seconde en dan in ijswater, daarna in salades.

goudsbloem

kruidig, peperig. Gebruik alleen de bloemblaadjes zonder wit.

hibiscus = Altheastruik

friszurig

hysop

friszurig

kattekruid, wild

zoals ze ruikt

komkommerkruid=borage

eet de hele bloem maar zonder de stekelige kelkblaadjes, smaakt fris, naar komkommer, salades. Ook is1 blauwe bloem in een glas champagne (of een vergelijkbare “nepper”)erg feestelijk!

koningskaars

?

kromhals

neutrale poederige smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes

leeuwenbek

neutraal, iets bitter

marjolein, div soorten

zoals ze ruikt

munt, div soorten

zoals ze ruikt

oostindische kers

pittig, radijsachtig, lekker in salads, de hele bloem of de blaadjes.

ossetong

neutrale poederige smaak, mooi in salades door de blauwe bloempjes

pimpernel, kleine

zachtfris, komkommerachtig

reuzenbalsemien

neutraal, poederig

rimpelroos en andere rozen

zoet, aromatisch, delicaat. Insalades maar ook gesuikerd, rozensuiker, rozenolie, maceraat.

rode klaver

?

saffloer = verfdistel

neutraal en poederig in smaak.

salie, div soorten

kruidig, afhankelijk van de soort salie.

tijm, div soorten

tijm

venkel

venkel

viooltje, driekleurig

zacht, neutraal

zonnebloem

groen, iets bitter. Verwijder wel het onderste (wittige) gedeelte. Je kunt de jonge knoppen koken als Artisjok.