Knolselderie hoort natuurlijk thuis in de erwtensoep, maar het kan ook anders!

 

Macedoine van groenten

erie_fraters heeft dit recept op 7 september 2002 toegevoegd. Dit recept is 2.163 keer bekeken, 3 x bewaard en staat in 1 kookgroep.

Ingrediënten voor 2 personen

1/2 knolselderie
1 koolrabi
50 gr doperwten (bewaard in de diepvries)
2 vastkokende gekookte aardappelen
4 gekookte worteltjes
1 zure appel
1 blikje dunne sperzieboontjes (haricots verts) (bewaard in de diepvries)

Voor de saus:
2 eidooiers
2 eetl olijfolie
1 eetl balsamico
peper en zout
1 eetl gehakte bieslook
 
Bereidingswijze

Snijd de selderie en de koolrabi in kleine blokjes. Kook de selderie, de koolrabi en de doperwten in 4 minuten gaar en laat ze afkoelen. Snijd de aardappelen, de worteltjes en de appel in kleine blokjes. Snijd de boontjes in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Roer de eidooiers met een garde of mixer goed door elkaar. Voeg vervolgens telkens een beetje olijfolie toe en roer door. Meng de groenten en de saus voorzichtig door elkaar. Laat de salade een uurtje afkoelen in de koelkast of op een koele plaats.

Waldorfsalade
erie_fraters heeft dit recept op 12 oktober 1999 toegevoegd. Dit recept is 513 keer bekeken, 12 x bewaard
 
Ingrediënten voor 2 personen

1/2 (kleine) knolselderie
1 friszure appel, bv Granny Smith
1 mandarijn
1 eetl citroensap
1 theel worcestershiresauce
peper en zout
1 eetl diksap
50 gr gepelde walnoten
slabladeren
 
Bereidingswijze
Rasp de selderie op een fijne rasp. Schil de appel en snijd er dunne reepjes
van (citroensap erover tegen het verkleuren). Pel de mandarijn en snijd de partjes in dunne plakjes. Roer het citroensap, de worcestershiresauce, diksap en peper en zout tot een saus. hak de
walnoten niet al te fijn. Meng de selderie, appel, walnoten en mandarijn en saus
voorzichtig door elkaar.

 

Serveer de waldorfsalade in een coupe, bekleed met slablaadjes.
Door twee van onze deelnemers is er een heerlijke maaltijd gemaakt voor het wijkfeest bij hen in de straat.

Voor deze eenmalige extra portie groente en kruiden hebben we tegelijk op een leuke manier naamsbekendheid gegeven aan de Stichting de Nieuwe Akker en onze mooie moestuin.


Het heeft allen goed gesmaakt en is voor herhaling vatbaar.
Mocht je als deelnemer ook dergelijke inspiraties hebben neem dan contact op met tuinder Erik.
Als we genoeg groente hebben staan valt er best wat te regelen.
Een mooie beschrijving vond ik het volgende:

pergola is niet alleen een systeem of bedrijfsvorm, het is een way of live. wanneer je voor pergola kiest, aanvaard je een opdracht van een groep klanten en draag je de verantwoordelijkheid dat het goed komt met de oogst. Het is immers het geld van de klant waarmee jij de tuin opbouwt. Daarnaast moet je volledige openheid in de boekhouding geven. "pergola is maximale communicatie aan alle klanten."
 
Deze week kan er een prachtige groene kool geoogst worden.
Met dank aan alle mensen die de rupsen hebben weggehaald!
Hier wat ideetjes (http://www.smulweb.nl/zoeken/zoek-uitgebreid.php?van=recepten&recepten_niet_gevonden=yes), de rode ingrediënten komen momenteel uit de tuin:


Groene kool stampot met cashewnoten

eryone heeft dit recept op 8 februari 2004 toegevoegd. Dit recept is 4.317 keer bekeken, 2 x bewaard en staat in 1 kookgroep.


Bereidingstijd: 30-60 minuten


Ingrediënten voor 4 personen

1 kg aardappelen - zout - peper - 1 groene kool ( 1kg ) - 1 grote ui – 50 gr boter – 2 tl kerriepoeder - 2 dl kruidenbouillon – 150 gr lichtgezouten cashewnoten.


Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een pan met weinig water in circa 25 minuten gaar. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool. Maak de andere bladeren los en verwijder de dikke nerven. Snijd de bladeren in grove repen. Pel de ui en snijd deze in ringen. Verhit 25 gr boter in een braadpan en fruit de ui met het kerriepoeder even aan. Schep de kool erdoor en bak het geheel af al omscheppend circa 3 minuten. Voeg de bouillon toe en smoor de kool in circa 10 minuten zachtjes gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet ook de kool af. Roer de rest van de boter en zoveel smoorvocht van de kool door de aardappelen dat er een smeuige puree ontstaat. Schep de kool en de noten erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.


pittige groene kool uit de wok

missriz heeft dit recept op 13 februari 2001 toegevoegd. Dit recept is 2.147 keer bekeken, 4 x bewaard


Lekker met (vegetarisch)gehakt, winterpeen en flink wat sambal

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Smaak: Pittig

Techniek: Wokken

Ingrediënten voor 2 personen

1 groene kool, 250 g. gehakt, half zakje gehaktkruiden met tuinkruiden, 1 winterpeen, handje tauge, teentje knoflook, sjalotje, sambal, 2 bouillonblokjes, bieslook.


Bereidingswijze

De groene kool snijden, de peen in dunne reepjes, sjalotje hakken.

Sjalot fruiten, knoflook erboven uitpersen. het gehakt erbij met de gehaktkruiden en 2 theelepels sambal en rul bakken. dan de peen erbij, wat later de kool, en daarboven de bouillonblokjes verkruimelen. als laatste de tauge erbij en wat bieslook erdoor scheppen.


Serveertips

Lekker met zilvervliesrijst, gekookt in tuinkruidenbouillon.


Groentethoran

hilgers heeft dit recept op 22 februari 2003 toegevoegd. Dit recept is 433 keer bekeken, 1 x bewaard


Bereidingstijd: 20-30 minuten

Smaak: Pittig


Ingrediënten voor 2 personen

300 gram groenten (bijvoorbeeld kouseband, kan ook met wortel, kool, sperziebonen)
30 gram geraspte kokos
10 gram komijn (= djinten)
3 gram turmeric poeder (= geelwortel)
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 gedroogde rode pepers
kleine el mosterdzaad
1 cm gember
2-3 groene pepertjes

Bereidingswijze

Kokos, komijn en turmeric in blender.
curryblaadjes van takjes halen. gemper en groene pepertjes fijn snijden.

In hele hete olie eerst mosterdzaad gooien, 10 sec knisperen (L: deksel erop, anders spatten ze alle kanten uit), dan rode pepers. 20 sec later ui er bij, als bruin gember er bij, na 2 minuten groene pepers, na 1 minuut groenten, nu vuur laag. 15 minuten met deksel (geen water toevoegen) laten pruttelen, af en toe doorroeren. Dan kokosmengsel toevoegen, nog 5 minuten op laag vuur. Klaar




Soms treffen we snijbietplanten zo aan:

Alle bladeren zijn weggesneden, inclusief het midden van de plant, waar de nieuwe bladeren uit groeien. Dat is jammer: als de groeikern weg is groeien er geen nieuwe bladeren.

Dit is de bedoeling:


Snij per plant één of tweemooie volgroeide bladeren af. Laat de groeikern en de jonge bladeren in het midden lekker zitten, daar groeien nieuwe grote bladeren uit.

Succes!
Lenneke
COURGETTESAUS voor over de PASTA

Nodig voor 4 personen:

- 2 courgettes
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetl. olijfolie
- 1 theel. gedroogde italiaanse kruiden
- 1 dl. water
- ½ bekertje crème fraiche
- beetje citroensap
- bouillonpoeder
- peper en zout
- evt. verse peterselie of basilicum
Doe een beetje olie in een braadpan en fruit hierin op matig vuur de ui
Snijd de courgettes in blokjes en voeg die bij de ui, samen met de knoflook en italiaanse kruiden.
Laat samen nog even 5 min. smoren en voeg dan het water erbij.
Laat dan nog eens kleine 10 min. pruttelen.
Maak het geheel fijn met een blender en voeg dan de crème fraiche, bouillonpoeder en wat citroensap toe.
Maak op smaak met peper en zout.
Evt. nog wat verse peterselie of basilicum toevoegen.
Heerlijk met pasta, geraspte kaas, sla e.d.


COURGETTESCHOTEL
Nodig voor 4 personen:
- olijfolie
- 2 courgettes
- 250 gram champions
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 eetl. gehakte peterselie of basilicum
- 1 teen knoflook
- 1 bekertje crème fraiche
- evt. gehakte blanke amandelen
- geraspte kaas
- zout en peper
Was de courgettes en snij ze in patat-achtige reepjes.
Bak ze op matig vuur in de olie een minuut of 5.
Snij de champions ondertussen in plakjes en bak die ook even mee, samen met de kleingesneden knoflook
Doe de rest van de ingrediënten, behalve de kaas, erbij.
Laat even pruttelen.(ong. 5 a 10 min.)
Doe alles in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas eroverheen.
Zet de schaal 20 tot 30 min. midden in een oven op 225 gr. tot er een kleurtje op komt.
Indien geen oven; het gerecht iets langer in de pan laten pruttelen en de kaas op het bord erbij strooien.
Lekker met zilvervliesrijst.

(Rode ingrediënten komen momenteel uit de tuin)

Foto's van Ton Apon


 


 


foto van Irma Schoonderwoerd

Dank Erik dat je dit bericht hebt geplaatst. Leden van de Nieuwe Akker kunnen op Akerendam zeer genieten van deze bloemperken en de moestuin met oude groenterassen. Van harte welkom: René W.Chr. Dessing (projectleider Vijf eeuwen Bloemperken te Beverwijk).