Professor Pablo Tittonell is verbonden aan de Universiteit Wageningen, waar hij met een groep onderzoek doet naar ecologische landbouwmethoden.

Hij is er van overtuigd dat biologische landbouw werkelijk kan zorgen voor gezonde voeding voor de wereld-bevolking. Dan is het onder andere wel nodig dat het voedsel wordt geproduceerd daar waar het wordt geconsumeerd en dat er gevarieerd gegeten kan worden. Op dit moment is de vlees-productie veel te groot en de teelt van groente en fruit veel te weinig.

De consument kan invloed uitoefenen door een bewuster koopgedrag.

Als je geïnteresseerd bent in dit soort gedachten, kijk dan op www.dekleurvangeld.nl. Daar staat een uitgebreid interview met Pablo Tittonell.

Beste deelnemers

Op zondag 14 juni van 10/13 uur en woensdag 17 junivan 12/16.30 of als dit niet lukt vrijdag 9/16 uur

Is er hetvolgende te oogsten:

  • 1 krop andijvie
  • 2 mini komkommers
  • 7 wortelen
  • 1 spitskool
  • 1 courgette (als ze doorgroeien)
  • bosje kruiden

P.S. Er zijn nog vrijwilligers gezocht voor opdinsdag tussen 10/15 uur

Tot in de kas



Groetjes, Koen

Deze week kan het volgende geoogst worden:

- Koolrabi

- Snijbiet

- Lente-ui

- Sla (rode sla en pluksla)

Vorige week was de snijbietal aangekondigd maar omdat er zoveel sla was en de snijbiet beter nog even kon doorgroeien heb ik de oogst een week uitgesteld. Deze week dus wel. Voor de zekerheid nog een keer de oogstinstructie. Oogst de grote buitenste bladeren. Laat de binnenste bladeren, het hart, ongemoeid. Dan kan de plant weer aangroeien en kunnen we er als het goed gaat maanden lang van oogsten. En als je meer wilt weten over snijbiet (rassen, hoe het geteeld wordt enz.) en op zoek bent naar recepten, kijk dan op www.snijbiet.nl.

De knol van de koolrabiis het sterk verdikte onderste stengelgedeelte. Je trekt de plant in z’n geheel uit de grond. We hebben paarse en groen-witte. Qua smaak maakt het niet uit. Je kan koolrabi koken, stoven, rauw eten in de salade of in dunne plakjes op een boterham (met kaas) leggen. De knol moet je even schillen. Je kan ook het blad en de bladstengels gebruiken.



Okke Amerongen die de site over snijbiet heeft gemaakt heeft ook een website over sla gemaakt. Kijk op www.sla.nl. Wij oogsten deze week een krop rode sla (in z’n geheel uit de grond trekken) en er is nog steeds pluksla (de buitenste grote bladeren oogsten).

Tip voor deze week. Neem een kijkje in de bloementuin! Ga lekker even op het bankje zitten.

Tot ziens,
tuinteam Moestuin Leyduin


Stadstuinderij WTG week 24 Oogstbericht:


sla
andijvie
komkommer (uit de kas)
rode rettich


De rettich is een radijsachtige, jong geoogst
lijkt de smaak op 'gewone' radijs, soms iets scherper
van smaak. De rettich kan wit of rood zijn aan de
buitenkant en je oogst het als een wortel.


Eet smakelijk!

Oogsttijden:
woensdag en vrijdag van 12 tot 5 uur
zaterdag van half 10 tot 3 uur

Tuinteam WTG


De ene helft van de klas begon met Laura pompoen plantjes te planten de ander helft begon met stro te verdelen met Simone en Erik bij de aardbeien. Ze deden het geweldig.

Simone heeft de vogelbevrijdtuit denetten en een jong konijntje opgevangen. Het was erg schattig allemaal.
In optocht naar de aardbeien om stro te leggen.

Foto's: Simone en Erik
De twee jarige meiden uit de klas mochten met Wilma wel even de kip vasthouden en aaien.



Zoek de verschillen


30 juli 2011


7 juni 2014

Je staat er niet elke dag bij stil, maar als je zo toch eens terugkijkt........


Foto's: Ton Apon








Gezellige aanloop op het erf van Ad voor de schuur op de Stadstuinderij WTG.
Naast een meewerkdag voor onze deelnemers was het ook een mooie oogstdag en bezoekersdag.
Er werd veel gewied tussen de uien en de prei aangeplant. Intussen vermaakten kinderen zich prima met knutselwerkje onder leiding van Joke en liepen over het land de speurtocht.


Rieneke verteld uit haar eigen werk aan belangstellenden.
De buurtjongens "helpen"ook een handje mee...... hoewel!?

Een geslaagde dag en we hebben toch weer wat nieuwe deelnemers kunnen verwelkomen.
We zitten nog steeds niet vol, maar zijn wel al heel blij met de tot nu toe 350 aanmeldingen en kunnen de komende tijd nog mensen toelaten.



WTG - afgelopen week is 'onze' imker Elja meerdere keren komen opdraven om een bijenzwerm te vangen, hier hangt er een onderaan de struik, achter de fietsenstalling. Mand eronder, bijen voelen, kontakt maken met de zwerm.






Struik schudden zodat alle bijen in de korf kunnen vallen




Kijk daar zijn ze, het zijn ongeveer 10 duizend bijen, vertelde Elja!

Een groep bijen gaat aan de buitenkant van de korf zitten, scheiden een bepaalde geur af, als teken dat alle bijen in de korf kunnen komen...


En dat kan 10 minuten duren, of een uur....


Als de bijen erin zitten, gaat er een gaas over de korf en wordt er een andere woonplek gezocht voor deze zwerm



Tuinder Marijke, wordt vervolgd.....


Beste deelnemers deze week er is het volgende te oogsten
(7/12juni)
  • 40 peultjes
  • 1 spitskool
  • 1 krop sla
  • 1 komkommer of courgette
  • beetje rucola
  • bosje kruiden
De oogsttijden zijn zo 10/13 uuren wo van 12/16.30 uur
en als dat niet lukt vr 9/16 uur

Groetjes, Koen


Stadstuinderij WTG week 23 Oogstbericht:


- bosje MEIRAAPJES
- portie spinazie
- bosje lenteui
- krop sla
- paar takjes kruiden (thijm, pepermunt)
- eetbare bloemen (op=op


het is de platte witte meiraap, erg lekker als jong raapje
kan je stoven, koken en rauw eten (evt. geraspt)
met schil is de smaakiets pittiger en beetje bitter,
geschild zijn ze lekker zacht van smaak

Welkom!
woensdag en vrijdag van 12 tot 5 uur
zaterdag tussen half 10 en 3 uur

Tuinteam WTG