Deze week kan het volgende geoogst worden:

- Bindsla

- Pluksla

- Snijbiet

- Lente-ui

- Knoflook

En er is nog een restje meiraap dat op moet. Verder kan er nog volop geoogst worden van de mesclun en de rucola. De bladmosterd is weer aangegroeid dus daar kan ook geplukt worden. Omdat er warme dagen aankomen kan het zijn dat ook de Lollia Bionda sla deze week geoogst moet worden.

Bindsla: Bindsla heet ook wel Romeinse sla. Bindsla vormt een krop van smalle, rechtopstaande, stevige bladeren met dikke nerven. Oorspronkelijk bond men een touwtje om de bladeren om de krop bij elkaar te houden. Vandaar de naam. Vooral in Zuid-Europa wordt bindsla veel geteeld. Je kan hem rauw eten maar ook stoven als andijvie.
Je oogst bindsla door de krop in z’n geheel uit de grond te trekken.

Pluksla: Niet te bescheiden met de pluksla deze week. Er staat veel. Pluk de buitenste grote bladeren.

Snijbiet: Sommige mensen zijn echte fan van de snijbiet. Anderen weten er niet goed raad mee. Voor die laatsten, kijk op www.snijbiet.nl. Snijbiet is een van de weinige groenten met een eigen website. Terecht. In de NRC van zaterdag 23 mei las ik dat snijbiet bij gezonde groenteonderzoek heel hoog scoort. In België heet snijbiet trouwens warmoes. In Engeland spinach beet.
Als het allemaal goed gaat hebben we vanaf nu weken lang snijbiet. De plant blijft namelijk steeds aangroeien. Oogst daarom alleen de buitenste grote bladeren. De bladstelen zijn rood, wit, groen, oranje of geel. Die stoof, bak of kook je wat langer dan het blad.

Lente-ui en knoflook: helemaal uit de grond trekken. Ook het groene blad gebruiken.

Oogsten op donderdagavond.

Vanaf deze week kan er ook weer op donderdag van 18.30 tot 20.30 geoogst worden. Er is een groep vrijwilligers die daarvoor zorgt. Deze groep wordt graag versterkt. Meld je aan als je zin hebt om op donderdagavond op de tuin te zijn, om schuurdienst te doen of om op de tuin te werken. Regelmatig wordt er gezamenlijk gegeten.


Tot ziens op de tuin!

ZATERDAG 6 JUNI OPEN DAG

KOM BIJ ONS LANGS OP DEZE DAG VAN DE STADSLANDBOUW IN HAARLEM BIJ
DE NIEUWE AKKER


iedereen boer
Open dag 6 juni vanaf 10 tot 13.00 uur ; Witte van Haemstedelaan 72 (achter het DEKA tuincentrum bij de Ramplaan.
Stadstuinderij WTg heeft rondleidingen, een kinderspeurtocht en mee werkdag voor iedereen die mee wil doen met groeten tuinieren. We gaan planten en zaaien.

Voedsel journalist Rineke van Houten vertelt uit eigen werk.

KweektuinKas : ingang Kleverlaan 9 te Haarlem -Noord
Open dag bij ons in de Kas vanaf 12- 14.00 uur. Kom kijken, ruiken en proeven van heerlijke zelfgemaakte pizza's uit de houtoven van tuinder Koen.



Via onderstaande link kan je de publicatie van De Dag van de Stadslandbouw bekijken.
http://www.dagvandestadslandbouw.nl/publieksdag/
Er is op zondag 31 mei van 10/13 uur en woensdag 3 juni van 12/16.30 uur (en vrijdag als zo/wo niet lukt)

Het volgende te oogsten:

  • Spitskool of Bospeen
  • Rode-Batavia-Sla van stadstuinderij WTG
  • Peultjes
  • Bosbietjes en als deze op zijn Courgette
  • Bosje kruiden

Tot in de kas

Groetjes Koen


Even voorstellen:
















ik ben Mollie...



...en ik ben Muis


Wij zullen het Tuinteam gaan ondersteunen en hebben onze intrek genomen in een van de schuren om aan onze nieuweomgeving te wennen












en elkaar een beetje te leren kennen,





wat overigens best aardig lukt.

We hebben een paar weken nodig om ons voor te bereiden op onze taak. Na deze speelse periode komt het serieuze gedeelte aan bod en gaat


ONS JAGERS TEAM

zich volop wijden aan het verjagen van enkele kleine viervoeters die onze baasjes niet graag zien tussen hun gewassen. Tot ziens op de moestuin.

Foto's: Ton Apon




Deze week te oogsten op WTG

-krop groene sla
-bosje raapsteel
-bosje uitjes
-radijs

Met groet en tot ziens op de tuinderij.

Komende dagen moet er veel onkruid gewied worden bij de uien en de kolen. Alle hulp is zeer welkom, en gezamenlijk kunnen we het beter de baas.
Maak een paar uurtjes tijd vrij en het resultaat mag er zijn.

Tuinteam.
Kom oogsten deze week (28, 29 en 30 mei)! Het bladvak (waar de sla, andijvie en snijbiet staat) wordt steeds voller. Daar moet nodig geoogst worden zodat er plaats komt voor de plantjes die volgende week arriveren.


Er kan het volgende geoogst worden:

- Andijvie

- Pluksla

- Een krop sla

- Meiraap

- Lente-uitjes

- Rucola en de kruiden waar een vlaggetje bij staat


Oogstinstructies:


Pluksla: De buitenste grote bladeren plukken (dus niet snijden). Deze sla groeit vanuit het hart. Je kan daar de kleine blaadjes zien zitten. Die dus niet oogsten, dan kunnen ze lekker door groeien. We hebben drie soorten: rode, groene en gele. Samen maakt het een prachtige salade.


Andijvie en de krop sla: In z’n geheel uit de grond trekken. Ik weet nog niet welke soort sla we gaan oogsten. Het wordt bindsla, lolla bionda of little gem. Bindsla is een stevige slasoort. Je kan het rauw eten maar ook als stoofgroente. Little gem is het kleine broertje van bindsla.


Lente-uitjes: in z’n geheel uit de grond trekken. Vorig jaar zag ik dat sommige mensen het groene blad afsneden en op het land lieten liggen. Jammer. Je kan de hele plant eten. Dus van top tot teen snijden en rauw door de sla of lekker fruiten met de meiraap en andijvie.


Meiraap: Zoek weer de grootste. Het blad kan je ook eten.


Op het land zal iemand van de schuurdienst zijn. Ze zijn er om te helpen en uitleg te geven. Maak daar gebruik van.


Tot ziens op de tuin,
tuinteam Moestuin Leyduin
A.S zondag kas gesloten i.v.m. Pinksteren

Er is daarom te oogsten op vrijdag 22 mei11.00/16.30 en op woensdag 27 mei van 12.00/16.30

Het volgendeis er te oogsten:
  • Bosbietjes (loof te gebruiken als snijbiet)
  • Peultjes
  • Bosje kruiden
Bij oogst op vrijdag:
Andijvie
Bij oogst op woensdag:
Courgette of bosui (of-of zo lang de voorraad strekt)

Tot in de kas Groetjes Koen


Deze week kan het volgende geoogst worden:
- andijvie
- meiraap
- verse knoflook
- rucola
- de laatste raapsteel

Oogstinstructies:
Meiraap: Er zijn verschillende rassen meiraap. Op Leyduin hebben we de Milanese Roodkop. Het rode (eigenlijk paarse) gedeelte komt een beetje boven de grond. Kies bij het oogsten de grote raapjes. De kleinere kunnen dan nog een weekje doorgroeien. Raapjes kan je rauw eten maar ik vind het lekker om ze even te bakken en dan te stoven. Schillen hoeft niet. Het blad kan je mee stoven.

Andijvie: De kroppen achterin het bed zijn het grootst. Trek de plant in zijn geheel uit de grond. De wortels snij of draai je daarna af.

Verse knoflook: Net als vorige week ook deze week verse knoflook. Met een schepje uit de grond halen.

Raapsteel: De hele plant uit de grond trekken.

Rucola: Afsnijden. Voor de liefhebber is er ook nog een beetje bladmosterd (rood en groen) en Aziatische mesclun. Ook deze gewassen afsnijden.

Let op: In de kruidencirkel alleen de kruiden oogsten waar een vlaggetje bij staat. Oogst kleine hoeveelheden. Snijd of pluk een paar blaadjes van een plant dan kan de plant weer aangroeien en kunnen we er lang van genieten.

En tenslotte een theatertip: Vorig jaar zijn we met een aantal Nieuwe Akkeraars naar de theatervoorstelling Mansholt, over een politicus op drift en een boer in nood geweest. Zeer de moeite waard. De voorstelling wordt van 28 t/m 31 mei gespeeld in Hoofddorp bij Akkerbouwbedrijf Blom. Meer informatie vind je op: www.mansholt-theater.nl.
Week 21, WTG oogstdagen, vanaf nu elke week (zonder tegenbericht):

woensdag van 12 tot 5 uur
vrijdag van 12 tot 5 uur
zaterdag van half 10 tot 3 uur


OOGST deze week:
- rode bataviasla
- 6 bosuitjes (met de riek eruithalen)
- radijsjes
- klein bosje rucola (op=op)
- klein bosje raapstelenOF beetje spinazie (op=op)

NB: zowel de raapstelen, als de rucola, als de spinazie graag met wortel en al uit
de grond trekken

De spinazie ziet er heerlijk uit, maar we hebben niet voor iedereen, want door de kou is niet alles opgekomen. Je kan de spinazie ook heerlijk als sla eten, dan is een klein bosje voldoende.

De oogst staat ook op het bord bij de schuur en
het oogstvoorbeeld ligt er om te zien hoeveel je dan kan nemen.
De schuurdienstvrijwilligers helpen verder bij vragen.



Tuinteam WTG
Week 20 op Stadstuinderij WTG: veel schoffelen, het weer is droog.
Planten van nieuwe plantjes.
En schoffelen, schoffelen, schoffelen.......




En vrijdag 15 meide eerste oogstdag met de eerste oogster van dit jaar!


En verder ook op zaterdag veel gezelligheid op het land,
het was mooi weer dus dubbel genieten!





De sproei-installatie heeft even z'n werk goed gedaan, want het is erg droog!


Alles groeit nu lekker, maar ook het onkruid groeit superhard. Als u even een uurtje over heeft om te komen helpen wieden, schoffelen, uitdunnen, zijn we daar heel blij mee!!

Tot ziens! Tuinteam WTG




HERTENBLAAS-PREPARAAT

als onderdeel van de compostpreparaten voor 2016


16 mei 2015 Leyduin

We zijn op moestuin Leyduin samengekomen om het hertenblaas-preparaat te maken.
Dit zal gebruikt gaan worden om de grond van WTG, Leyduin en de Kweektuin te verbeteren.
Het ging zo:

Men neme een gedroogde hertenblaas


en make een pot duizendbladthee (!?), in een in dit geval opmerkelijke pot


Gelukkig geeft een enthousiaste Eef van Boeckel uitleg over het proces


De gedroogde duizendblad bloemetjes worden ontdaan van de scherpe
steeltjes om de blaas straks niet te beschadigen


Met elkaar zijn we daarmee wel even een tijdje bezig.
Met de lauwe duizendbladthee worden de bloemen vochtig gemaakt.



Intussen liggen in de moestuin de gewassen te genieten van de langzaam dalende middagzon




Met chirurgische precisie wordt een incisie in de blaas gemaakt


zodat deze voorzichtig


kan worden gevuld

en door een "hecht-team" kan worden dichtgenaaid,



met als resultaat: operatie geslaagd!


Tenslotte wordt de blaas buiten opgehangen,
zodat de natuurkrachten hun werk kunnen doen.

met wat afschrikmateriaal voor de kauwtjes.....


Foto's Ton Apon
( Zodra de website hiertoe weer de mogelijkheid biedt, zul je over dit evenement en de voortgang op moestuin Leyduin wat uitgebreidere verslagen kunnen bewonderen)