Voor meer uitgebreide en actuele informatie over Moestuin Leyduin en voor aanmelden, ga naar www.moestuinleyduin.nl.

 

Moestuin Leyduin, gestart in 2011, is de oudste tuinderij van De Nieuwe Akker. De tuinderij ligt op buitenplaats Leyduin, die beheerd wordt door Landschap Noord-Holland. Gezamenlijk hebben we de oude moestuin uit 1900 in ere hersteld: de muur, de toegangspoorten en de beide schuren zijn gerestaureerd door het Landschap.

Tuinder en vrijwilligers maakten de grond teeltklaar en richtte de tuin in. De voortuin heeft nu een prachtige bloementuin en kruidencirkel en er is een kleine kas geplaatst om planten op te kweken en groente die van warmte houdt te telen. Daarnaast zijn er appel- en perenbomen en fruitstruiken geplant. Het grootste gedeelte van de tuin wordt ingenomen door de zelfoogsttuin. Hier worden op biologische wijze zo’n vijftig verschillende soorten groenten geteeld.
De tuin is schitterend gelegen aan de rand van de duinen. Zij is open voor iedereen die een kijkje wil nemen op de dagen dat er tuinders en vrijwilligers aanwezig zijn.

 

foto bij informatie Leyduin 1

Zelfoogst-tuin

Moestuin Leyduin is een zelfoogsttuin. Met de aankoop van een aandeel word je deelnemer en kun je tijdens het oogstseizoen elke week je verse groente en kruiden komen oogsten. De tuinder geeft aan wat er die week oogstrijp is. Een deel van het seizoen kunnen er bloemen geplukt worden. De aardbeien, aalbessen, appels en peren verdelen we ook onder de deelnemers.

 

De moestuin wordt geleid door tuinder Marga Verheije. Zij vertelt graag meer over het teeltplan, de vruchtwisseling en de manier waarop we werken aan een goede bodemvruchtbaarheid. Zij is te bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-53801405.

 

Elk jaar wordt er een evaluatiebijeenkomst gehouden waar de tuinder verantwoording aflegt over het afgelopen seizoen en inzicht geeft in de exploitatiecijfers. Samen maken we plannen voor het volgende jaar.

Het oogstseizoen is ongeveer 32 weken per jaar. 

Tijdens het oogstseizoen maakt de tuinder elke week een tuintbericht dat geplaatst wordt op www.moestuinleyduin.nl . Daarin kan je lezen wat er die week geoogst kan worden. Er wordt aangegeven hoe je een bepaalde groente het best kan oogsten. Over groente die niet zo bekend zijn wordt extra informatie gegeven. Ook vertelt de tuinder wat er die week speelt op de tuin. Van tijd tot tijd krijg je een bericht van de imker van Leyduin over het wel en wee van de bijen. Daarnaast ontvang je de nieuwsbrief van Stichting De Nieuwe Akker.

Regelmatig zijn er activiteiten op de tuin (workshops, excursies, open dagen, oogstfeest). Deelnemers zijn daarvoor hartelijk uitgenodigd.

 

Prijzen van een aandeel seizoen 2017

➢ een oogstaandeel: € 240,=
➢ klein oogstaandeel: €120,= (voor jonge kinderen  of als aanvulling)
De prijs van het aandeel is gebaseerd op gemiddeld minstens vijf soorten biologische groenten per week; de hoeveelheden zijn voldoende voor een volwassene. Een klein aandeel is alleen mogelijk in combinatie met een heel aandeel. Omdat de afgelopen jaren de oogst overvloedig was  kwamen we gemiddeld op ruim zes verschillende groenten per week. Hopelijk halen we dat in 2017 weer maar behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. De tuinder, vrijwilligers en stagiaires doen hun best om een goede en gevarieerde oogst te realiseren. Het oogstseizoen loopt, afhankelijk van het weer, van eind april tot half november. De prijzen worden elk jaar na de evaluatiebijeenkomst opnieuw vastgesteld. Overweeg je om deelnemer te worden maar kan je moeilijk inschatten of je een of meerder aandelen nodig hebt voor jouw gezinssituatie neem dan contact op met de tuinder.

 

Aanmelden

Heb je belangstelling om deel te nemen? Meld je dan via het formulier dat je kan vinden op www.moestuinleyduin.nl bij "aanmelden".

Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

 

Vrijwilligerswerk

Op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er op de tuin gewerkt. Als deelnemer ben je niet verplicht om vrijwilligerswerk te doen op de tuin, maar het is wel heel welkom. Zonder vrijwillige inzet kan de tuin niet draaien. Het is gezellig en leerzaam om samen in de tuin te werken. Er is genoeg te doen. Denk aan zaaien, planten, schoffelen, wieden, het werk in de kruiden- en bloementuin, compost maken en verspreiden, klein onderhoud of hulp bij de activiteiten op de tuin. Tijdens de oogsttijden is er ook altijd een vrijwillger aanwezig die bezoekers te woord staat, uitleg geeft, koffie en thee verzorgt enz. Wil je meer weten over vrijwillgers werk op de Moestuin neem dan contact op met Marga.  

 

Groepsbezoek / rondleiding

De tuin is op afspraak met een groep te bezoeken. We staan ook open voor team-uitjes, workshops en andere kleinschalige activiteiten op de tuin. De tuinder kan vertellen, wat mogelijk is en wat het kost.

 

IMG 2Oogst- en openingstijden

Oogsttijden

Er kan geoogst worden op donderdag, vrijdag en zaterdag. De precieze tijden worden voor het oogstseizoen bekend gemaakt.

Openingstijden

Tijdens het oogsten is de tuin natuurlijk open. Daarnaast ook maandag van 9.00 tot 15.00 en dinsdag van 9.00 tot 17.00. Af en toe is de tuin ook op zondagmiddag open. In de wintermaanden wordt er van deze tijden afgeweken. Als je dan zeker wilt weten of de tuin open is neem dan contact op met de tuinder.

 

Adres en route

2e Leijweg 12, 2114 BG Vogelenzang.
Met de auto/fiets vanuit Haarlem: De Leidsevaart afrijden richting Bennebroek. Vanaf station Heemstede/Aerdenhout nog ongeveer 3 km doorrijden langs de Leidsevaartweg en dan rechts de Manpadslaan inslaan. Auto op parkeerplaats 'De Kakelije' aan je rechterhand. Vanaf de parkeerplaats nog 5 minuten lopen: verder gaan in noordelijke richting met de grote villa aan je linkerhand en verderop bij de driesprong weg naar rechts nemen = 2e Leijweg. Rechts vind je de ingang van Moestuin Leyduin.