Agenda 2018

 

4 aug. BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur
1 sept BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur

Voor meer en actuele informatie over Wij Telen Groente op het Land en voor aanmelden, ga naar www.wijtelengroente.nlOntstaansgeschiedenis

Stadstuinderij WTG is ontstaan als gezamenlijk initiatief van stichting De Nieuwe Akker, het bedrijf van Erik de Keulenaar als verantwoordelijk tuinder en zorgboer, verpleeg- en verzorgingshuis De Blinkert en de familie Demmers als bewoner van het woonhuis.

Westelijk Tuinbouwgebied

De afkorting WTG is afgeleid van Westelijk Tuinbouw Gebied. Het Westelijk Tuinbouw Gebied was van oudsher het gebied waar de groenten van Haarlem werden geteeld. De tuinderij is 2,3 hectare groot en ligt ten oosten van het Ramplaankwartier te Haarlem. Intensieve biologisch-dynamische groenteteelt op deze plek, direct aan de stadsrand is uniek in Nederland. Stadslandbouw is een mooie invulling voor een gebied dat open moet blijven: de open zichtlijnen en duurzaam grondgebruik blijven zo gewaarborgd.

De biologische tuinderij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een zelfstandige, door de deelnemers gedragen onderneming onder de naam Wij Telen Groente op het Land. Stichting De Nieuwe Akker heeft een rol gespeeld bij de start van de tuinderij, maar is nu niet meer verbonden aan Wij Telen Groente op het Land. 

De dagbesteding van de Blinkert heeft zich omgevormd tot een ontmoetingscentrum voor ouderen van Kennemerhart onder de naam Tuindershart.

In de nieuwe samenwerking gebruiken Wij Telen Groente en ontmoetingscentrum Tuindershart gezamenlijk de ingang en de schuur op het terrein van de familie Demmers.

Wij Telen Groente

Wij Telen Groente bestaat uit twee zelfoogsttuinderijen:

  • Wij Telen Groente op het Land (voorheen stadstuinderij WTG)

  • Wij Telen Groente in de Kas (voorheen Kweektuinkas)

Als oogstdeelnemer van de zelfoogst-tuinderij kun je verse biologische groente komen oogsten, afhankelijk van wat het seizoen te bieden heeft. De tuinder geeft aan wat er die week oogstrijp is. De tuinderij wordt geleid door tuinder Erik de Keulenaar. Als deelnemer kun je ook met de tuinder meewerken, of meedenken over wat er op de tuin wordt geteeld, via inspraak in het teeltplan.

Afhankelijk van het weer loopt het oogstseizoen van eind april tot eind oktober/half november.

Het grootste gedeelte van de tuin wordt gebruikt voor het telen van groente, maar er zijn ook kruiden, bloemen en fruit. Het seizoen begint met bosuitjes en raapsteeltjes. Al snel komt daar spinazie bij en allerlei soorten sla. Daarna kan iedereen z’n eigen peultjes, doperwten en kapucijners oogsten, gevolgd door courgettes, aardappel, sperziebonen en nog veel meer. In de zomer komen er soms tomaten, komkommers en paprika’s uit de Kas .Het seizoen sluit, afhankelijk van het weer in november met de oogst van spruitjes en boerenkool. Wij Telen Groente op het Land en in de Kas wisselen onderling groente uit, zodat oogstdeelnemers een grote diversiteit aan groente krijgen. 

Deelnemers en vrijwilligers uit de omringende wijken zijn van harte welkom om mee te komen werken. Het grote werk zoals ploegen wordt met de tractor gedaan, maar voor zaaien, uitplanten, wieden, oogsten en nog veel meer klussen zijn veel handen nodig.

foto bij informatie WTG 1 bijgOp www.wijtelengroente.nl vind je alle informatie en kan je je ook aanmelden.

 

Adres en route

Wij Telen Groente op het Land

Witte van Haemstedelaan 72

2015 EZ Haarlem

 

Met de fiets vanaf Haarlem is het Houtmanpad de mooiste route. Via het Rollandpad en de Pieter Wantelaan bereik je de tuinderij. De ingang is helemaal aan het einde van de parkeerplaats voor de seniorenflat.

Vanwege verkeersoverlast voor bewoners van het Ramplaankwartier is autoverkeer naar de Stadstuinderij WTG ongewenst en verzoeken wij jullie dringend om met de fiets of lopend te komen. Op zondag is de tuin gesloten.