Agenda 2018

 

 

 

5 mei

BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur

2 juni BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur
7 juli

BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin
 
tussen 10 en 15 uur

4 aug. BioMarkt in de
Haarlemmer Kweektuin

tussen 10 en 15 uur
1 sept BioMarkt in de 
Haarlemmer Kweektuin
tussen 10 en 15 uur

De tweede tuinderij van De Nieuwe Akker is Stadstuinderij Wij Telen Groente. De afkorting WTG is afgeleid van Westelijk Tuinbouw Gebied. Het Westelijk Tuinbouw Gebied was van oudsher het gebied waar de groenten van Haarlem werden geteeld. De tuinderij is 2,3 hectare groot en ligt ten oosten van het Ramplaankwartier te Haarlem. De tuin is een gezamenlijk initiatief van stichting De Nieuwe Akker, Erik de Keulenaar (Land en Boschzorg), gemeente Haarlem, verpleeg- en verzorgingshuis
De Blinkert/Kennemerhart en de familie Demmers. 

foto bij informatie WTG 1 bijgIntensieve biologisch-dynamische groenteteelt op deze plek, direct aan de stadsrand is uniek in Nederland. Stadslandbouw is een mooie invulling voor een gebied dat open moet blijven: de open zichtlijnen en duurzaam grondgebruik blijven zo gewaarborgd. 

Deelnemers

De tuinderij wordt geleid door tuinder Erik de Keulenaar. Deelnemers aan de tuinderij kunnen iedere week verse groente en kruiden oogsten. Als deelnemer kun je ook met de tuinder meewerken, of meedenken over wat er op de tuin wordt geteeld, via inspraak in het teeltplan. Afhankelijk van het weer loopt het oogstseizoen van eind april tot eind oktober/half november.

 

De prijs van het oogstaandeel seizoen 2018 :

➢ 1 oogstaandeel:    € 260,-

Een oogstaandeel geeft 4 soorten groente, voldoende voor een volwassene per week (tijdens oogstseizoen).

De prijzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.
 

Aanmelden

Het aankopen van oogstaandelen kan via de deelnemersadministratie van Wij Telen Groente. Meld je hier aan en je krijgt een reactie van de administratie.

 

Zelfoogst-tuin

Stadstuinderij WTG is een zelfoogst-tuin. Dit houdt in dat je als deelnemer je eigen groenten kan komen oogsten, afhankelijk van wat het seizoen te bieden heeft. De tuinder geeft aan wat er die week oogstrijp is. Zorg-tuinder/coördinator Erik de Keulenaar legt uit wat de uitgangspunten zijn: ➢Uitgangspunten door tuinder Erik de Keulenaar


Tijdens het oogstseizoen 2018 kunnen deelnemers komen oogsten op:

  • woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
  • donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur (in de maanden juli, augustus en half september)
  • vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur 

Wat wordt er geteeld?

Het grootste gedeelte van de tuin wordt gebruikt voor het telen van groenten.Het seizoen begint met bosuitjes en raapsteeltjes. Al snel komt daar spinazie bij en allerlei soorten sla. Daarna kan iedereen z’n eigen peultjes, doperwten en kapucijners oogsten, gevolgd door courgettes, aardappel, sperziebonen en nog veel meer. Het seizoen sluit, afhankelijk van het weer in november met de oogst van spruitjes en boerenkool. Een deel van de tuinderij wordt ontwikkeld als bloemen- en kruidenpluktuin. 

Vrijwilligers

Deelnemers en vrijwilligers uit de omringende wijken zijn van harte welkom om mee te komen werken. Het grote werk zoals ploegen wordt met de tractor gedaan, maar voor zaaien, uitplanten, compost rijden, wieden, oogsten en nog veel meer klussen zijn veel handen nodig.
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vrijwilligers kunnen in overleg met de tuinder op verschillende momenten van de week meewerken. 

De Blinkert, onderdeel van Kennemerhart

De stadstuinderij grenst aan verpleeg- en verzorgingshuis De Blinkert. Met de start van WTG kwam voor De Blinkert een langgekoesterde wens uit. Het verzorgingshuis wilde al jaren een boerderij of tuinderij om cliënten te stimuleren in beweging te blijven en actief te zijn in de buitenlucht. Ze werken met begeleiders op het land.  Op Moestuin Leyduin is al gebleken dat mensen met een beperking helemaal opleven als ze op zo’n mooie plek aan de slag gaan. 
Daarnaast neemt de Blinkert groente af van de tuinderij voor de dagbesteding en in de keukens van de woongroepen.

De Stadstuinderij WTG is in principe de hele week open voor bezoekers.  Op zondag is de tuin gesloten. 

Adres en route

W. van Haemstedelaan 72, Haarlem, bij De Blinkert.

Met de fiets vanaf Haarlem is het Houtmanpad de mooiste route. Via het Rollandpad en de Pieter Wantelaan bereik je de tuinderij. De ingang is helemaal aan het einde van de parkeerplaats voor de seniorenflat.

Vanwege verkeersoverlast voor bewoners van het Ramplaankwartier is autoverkeer naar de Stadstuinderij WTG ongewenst en verzoeken wij jullie dringend om met de fiets of lopend te komen.