Russian Stonecrop: de ultieme gids voor het kweken van Sedum Kamtschaticum

Sedum Kamtschaticum, ook wel bekend als Russian Stonecrop, is een mooie en veelzijdige vetplant die perfect is voor rotstuinen, borders en containertuinen. Deze winterharde vaste plant komt oorspronkelijk uit Azië en staat bekend om zijn opvallende blad en levendige bloemen. In deze blogpost gaan we dieper in op Sedum Kamtschaticum, inclusief de zorgvereisten, vermeerderingsmethoden en veelvoorkomende ziekten en plagen.

Soorten Russische muurpeper

Sedum Kamtschaticum is een soort overblijvende vetplant die inheems is in Azië. Er zijn een paar verschillende soorten Sedum Kamtschaticum die gewoonlijk in tuinen en als sierplanten worden gekweekt. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

  • ‘Variegatum’: Deze variëteit heeft bladeren die bont zijn met roomwitte randen.
  • ‘Golden Glow’: Deze variëteit heeft gele bladeren die in de herfst oranje worden.
  • ‘Red Cauli’: Deze variëteit heeft roze-rode bloemen die bloeien in de nazomer.
  • ‘Purple Form’: Deze variëteit heeft dieppaarse bladeren en roze bloemen
  • ‘Blue Spruce’: Deze variëteit heeft blauwgroene bladeren die lijken op de naalden van een sparrenboom
  • ‘Orange Form’: Deze variëteit heeft oranjerode bladeren die tijdens de herfst intenser worden.
Bron: Andrey Zharkikh

Overwegingen bij het planten van Russische muurpeper

Bij het planten van Russian Stonecrop is het belangrijk om rekening te houden met de volgende vereisten:

Close-up van Russische muurpeper
Bron: 阿橋 HQ

Bodem: De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. Het kan slechte bodemgesteldheid verdragen en is droogtetolerant.

Kunstmest: Kunstmest is niet nodig voor Sedum Kamtschaticum, maar het kan baat hebben bij af en toe bemesting met een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte in de lente.

Zon: De plant staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen.

Voortplanting: Sedum Kamtschaticum kan worden vermeerderd door in het voorjaar stengelstekken te nemen of door de plant in het najaar te verdelen. Bij het nemen van stengelstekken kunt u het beste een scherp, schoon mes of een schaar gebruiken om een ​​stengel te verwijderen die ongeveer 3 tot 4 inch lang is, en vervolgens het snijwerk een paar dagen laten drogen voordat u het in goed doorlatende grond plant.

Water geven: Sedum Kamtschaticum is droogtetolerant en kan overleven met minimale watergift, maar het is het beste om de plant niet vaak en diep water te geven, in plaats van hem vaak en ondiep water te geven.

Hij is winterhard in de zones 2-8, kan kou en vorst verdragen, maar in de koudere zones kun je hem het beste voorzien van mulch of een winterbescherming.

Ongedierte- en ziektebestrijding

Russian Stonecrop wordt algemeen beschouwd als een onderhoudsarme plant die resistent is tegen ziekten en plagen. Sommige plagen en ziekten kunnen de plant echter aantasten, waaronder:

Ongedierte: Bladluizen, spintmijten en wolluizen kunnen zich allemaal voeden met Sedum Kamtschaticum. Deze plagen kunnen worden bestreden met insectendodende zeep of tuinbouwolie.

Ziekten: Sedum Kamtschaticum wordt doorgaans niet door veel ziekten aangetast, maar kan vatbaar zijn voor echte meeldauw, een schimmelziekte die een witte, poederachtige laag op de bladeren veroorzaakt. Deze ziekte kan worden bestreden door voor een goede luchtcirculatie rond de plant te zorgen, water boven het hoofd te vermijden en geïnfecteerde bladeren te verwijderen.

Wortelrot: Dit kan gebeuren als de plant te veel water krijgt of als de grond niet goed wegloopt. Als je merkt dat de bladeren geel worden en de plant verwelkt, is de kans groot dat de wortels verrot zijn. Om dit op te lossen, moet je de plant uit de pot halen en eventuele beschadigde wortels wegknippen. Herplant het vervolgens in goed doorlatende grond en zorg ervoor dat u het niet te veel water geeft.

Russische muurpeper
Bron: Leonora (Ellie) Enking

Het is belangrijk om de plant in de gaten te houden en als je afwijkende verschijnselen opmerkt, kun je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen.

Sedum Kamtschaticum is een mooie en onderhoudsarme vetplant die perfect is voor tuinders van alle niveaus. Het is winterhard, droogtetolerant en kan een breed scala aan bodem- en lichtomstandigheden verdragen. Met de juiste zorg zal Sedum Kamtschaticum je jarenlang belonen met levendig blad en kleurrijke bloemen. Of je hem nu in een rotstuin of een container plant, Sedum Kamtschaticum is een geweldige keuze om een ​​vleugje kleur en textuur aan je tuin toe te voegen. Als je Russische muurpeper in je tuin kweekt, ga dan naar de tuincommunity en deel je foto’s en gedachten!

Omslagafbeelding Bron: Maja Dumat

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Denieuweakker.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart