Voor elke tuinier die nog steeds niet overtuigd is van de noodzaak om biologisch te tuinieren, zijn hier enkele statistieken die u kunnen helpen van gedachten te veranderen. In maart 2001 publiceerde de American Cancer Society een rapport waarin het gebruik van het herbicide glyfosaat (gewoonlijk verkocht als Round-up) werd gekoppeld aan een 27% grotere kans op het oplopen van non-Hodgkin-lymfoom. John Hopkins University onthulde ook dat thuiskwekers bijna 10 keer meer pesticiden per hectare gebruiken dan de gemiddelde boer en dat ziekten veroorzaakt door omgevingsziekten, blootstelling aan chemicaliën enz. nu doodsoorzaak nummer één zijn in de VS.
Met de recente uitfasering door de EPA van gangbare pesticiden zoals Dursban en Diazinon, realiseren we ons nu dat veel van de chemicaliën waarvan we dachten dat ze “veilig” waren, nooit echt zijn getest om te zien wat hun effect op kinderen, vrouwen en ouderen zou kunnen zijn. . Het is tijd om onze afhankelijkheid van pesticiden opnieuw te beoordelen. Voor iedereen die de overstap naar biologisch tuinieren overweegt, zijn hier een paar ingrediënten die in de toolkit van elke tuinier zouden moeten zitten:
Knoflook
Veel culturen over de hele wereld hebben knoflook gebruikt als een natuurlijk antibioticum en antischimmelmiddel. Wanneer knoflook wordt gecombineerd met minerale olie en zeep, wordt het een zeer effectief ongediertebestrijdingsmiddel. Wanneer het echter wordt gespoten, is het geen selectief insecticide. Het kan worden gebruikt om koolwormen, sprinkhanen, pompoenwantsen, witte vlieg te bestrijden, maar het zal ook nuttige insecten aantasten, dus wees voorzichtig waar en wanneer u dit product toepast.
Recept: Laat 3 ons fijngehakte knoflook 24 uur weken in 2 theelepels minerale olie. Voeg 1 pint water en ¼ ounce vloeibare afwasmiddel toe. Roer goed en zeef in een glazen pot voor opslag. Dit is je concentraat.
Te gebruiken: Combineer 1-2 eetlepels concentraat in 1 pint water om de spray te maken. Pas op dat u de oplossing niet te sterk maakt. Hoewel knoflook veilig is voor mensen, kan het mengsel in combinatie met olie en zeep bladbeschadiging veroorzaken bij gevoelige planten. Test altijd eerst de onderste bladeren van planten om er zeker van te zijn dat ze niet worden aangetast.
Melk
Schimmelziekten kunnen een serieus probleem zijn voor tuinders, vooral in de hitte van de zomer. Echte meeldauw en zwarte vlek lijken de meest voorkomende ziekten te zijn die ervoor zorgen dat tuiniers naar de spuitfles grijpen. Nu kunnen tuiniers, in plaats van naar een chemisch fungicide te grijpen, de koelkast openen voor een uitstekende schimmelbestrijding – melk!
In 1999 ontdekte een Braziliaanse wetenschapper dat melk net zo effectief hielp bij het bestrijden van echte meeldauw op komkommers als een synthetisch fungicide. Sinds de publicatie van de studie is het nieuws de wereld rondgereisd en hebben zowel tuinders als boeren aangemoedigd om melk te proberen als schimmelbestrijding voor een verscheidenheid aan ziekten. Tot nu toe is er succes geboekt bij het gebruik van melk om echte meeldauw te bestrijden op een groot aantal verschillende planten. Bovendien is het ook een affectieve controle gebleken van zwarte vlekken op rozen.
Elk type melk kan worden gebruikt, van volle melk tot magere tot poeder. De vetarme melk heeft echter minder kans om geur af te geven. Het recept vereist dat melk wordt gemengd met water in een verhouding van 1 deel melk op 9 delen water en elke 5-7 dagen wordt aangebracht voor 3 toepassingen.
Bier
Slakken worden aangetrokken door chemicaliën die vrijkomen bij het fermentatieproces. Het meest populaire aas is bier geweest. Niet alle bieren zijn echter gelijk gemaakt. In 1987 ontdekte een studie aan de Colorado State University entomologieprofessor Whitney dat Kingsbury Malt Beverage, Michelob en Budweiser slakken veel beter aantrokken dan andere merken.
Wat voor soort bier je ook gebruikt, je kunt je eigen slakkenval maken. Gebruik kwark, margarine of plastic bakjes van vergelijkbare grootte. Doe tussen de 1/2 en 2 inch bier in elke container en plaats de containers rond uw tuin, vooral rond planten die gevoelig zijn voor slakkenschade. Laat de containers nooit zinken met hun randen gelijk met het grondniveau, anders loop je het risico loopkevers, belangrijke slakkenbestrijders, te verdrinken. De randen moeten 1″ boven het grondoppervlak zijn. Je zult waarschijnlijk om de nacht de bak met verdronken slakken moeten legen.
Het assortiment slakkenvallen is slechts een paar meter, dus u moet een paar vallen in uw tuin plaatsen.
Drijvende rijafdekking
De eenvoudigste methode van ongediertebestrijding is om schade in de eerste plaats te voorkomen. Door een fysieke barrière te gebruiken, zoals een drijvende rijafdekking, voorkom je dat insectenplagen je planten bereiken en erop kauwen of hun eieren erop leggen. Ik vind drijvende rijafdekkingen een must bij het kweken van wortelen om wortelroestvliegschade te voorkomen en wanneer ik ze over mijn broccoli drapeer, voorkom ik dat geïmporteerde koolworm mijn planten ontbladert.
Floating row cover is een stof gemaakt van gesponnen polypropyleenvezels. De stof zelf is erg licht van gewicht en blijft bovenop je planten zitten zonder enige schade aan te richten. De stof laat zowel licht als water door, maar voorkomt dat zelfs de kleinste insecten zoals vlooienkevers bij je planten komen.
De stof wordt bij de meeste tuincentra verkocht onder vele namen als Reemay, Agrofabric en Agribon en is verkrijgbaar in verschillende gewichten. De lichtere stoffen zijn het beste voor gebruik in de zomer. De zwaardere stoffen houden wat warmte vast en kunnen het beste in het vroege voorjaar of het late najaar worden gebruikt. De toegevoegde bonus is dat ze ook kunnen helpen het tuinseizoen met een paar weken te verlengen!
Krant/karton
Onkruid is een van de moeilijkste plagen om biologisch te bestrijden zonder dat je ze er fysiek uit hoeft te trekken. Als je onkruid in kleine trossen opkomt, kun je ze gemakkelijk bestrijden door er kokend water overheen te gieten. Als u echter een groot gebied heeft, kunt u ze het beste onder controle houden door ze te verstikken, ook wel bladmulchen genoemd.
Ik gebruik liever krantenpapier of karton om mijn onkruid te verstikken in plaats van plastic. Zowel krantenpapier als karton worden op natuurlijke wijze afgebroken en zullen na verloop van tijd koolstof toevoegen aan mijn bodem, waardoor er organisch materiaal ontstaat. Bovendien worden de meeste kranten nu bedrukt met inkten op basis van soja, die ook in de tuin zullen vergaan.
Als je besluit om krantenpapier te gebruiken, zorg er dan voor dat je het minstens 4-6 vellen dik over je onkruid legt. Eén laag karton is meestal voldoende om hetzelfde effect te krijgen. Het duurt minstens een maand om het meeste onkruid te doden, dus ik vind dat de beste manier om deze methode te gebruiken is om de krant of het karton in de herfst over het onkruid te leggen. Kom lente, het onkruid is dood, de mulch is vergaan en ik heb prachtige grond om mee te werken.
Voor iedereen die zich zorgen maakt over de esthetiek van krantenpapier of karton: je kunt de mulch ook bedekken met gemaaid gras, compost of boomschors voor een mooiere uitstraling. Zorg ervoor dat alles wat je gebruikt vrij is van onkruidzaden.
Arzeena is agronoom en freelance tuinschrijver. Als ze niet in haar tuin werkt, runt ze Terra Viva Organics.